ΓΔ: 874.31 -0.23% Τζίρος: 28.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γκουτέρες: Ο HIV μολύνει 1,7 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σκοτώνει 690.000

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία άλλη παγκόσμια πανδημία, που είναι ακόμα μαζί μας 40 χρόνια αφότου εμφανίστηκε, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και χρειαζόμαστε εμβόλιο και θεραπείες που θα είναι οικονομικά και διαθέσιμα σε όλους και παντού, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην κρίση του COVID-19, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία άλλη παγκόσμια πανδημία, που είναι ακόμα μαζί μας 40 χρόνια αφότου εμφανίστηκε, σημειώνει ο κ. Γκουτέρες και επισημαίνει πως η αντιμετώπιση του HIV έχει πολλά να μας διδάξει στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, σημειώνει πως παρά τις σημαντικές επιτυχίες, η έκτακτη ανάγκη του AIDS δεν έχει τελειώσει. Ο HIV μολύνει ακόμη 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ σκοτώνει 690.000 απ' αυτούς, αναφέρει συγκεκριμένα.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναδεικνύει και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων στην υγεία, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν είναι ασφαλής, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. «Οι ανισότητες έχουν ως αποτέλεσμα ότι αυτοί που δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι ακόμα αυτοί που πλήττονται περισσότερο», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 και θεραπείες για τον HIV που θα είναι οικονομικές και διαθέσιμες σε όλους και παντού».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας προτάσσει ότι για να δώσουμε τέλος στο AIDS και να νικήσουμε τον COVID-19 πρέπει να εξαλείψουμε το στίγμα και τις διακρίσεις, να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο και να θεμελιώσουμε την απάντησή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσεγγίσεις με βάση το φύλο. Περαιτέρω, τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση δεν πρέπει να καθορίζει το αν κάποιος θα έχει την περίθαλψη που χρειάζεται και πως χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 και θεραπείες για τον HIV που θα είναι οικονομικά και διαθέσιμα σε όλους και παντού.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών προτεραιοτήτων μας για να πετύχουμε την καθολική υγειονομική κάλυψη. Επιπροσθέτως προτρέπει «στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ας αναγνωρίσουμε ότι για να ξεπεράσουμε τον COVID- 19 και να θέσουμε τέλος στο AIDS, ο κόσμος πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και να μοιραστεί την ευθύνη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

OHE: Kαταδίκασε τις «μονομερείς ενέργειες» Ερντογάν για το Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς αντιδρούν ο ΟΗΕ και η Κομισιόν στο σκάνδαλο υποκλοπών Pegasus

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν τεχνικές παρακολούθησης. «Εντελώς απαράδεκτο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
human trafficking-emporio sarkos
ΔΙΕΘΝΗ

«Άνθισε» το εμπόριο ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι διακινητές αξιοποίησαν την παγκόσμια κρίση προς όφελος τους εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, αλλά και τον αυξημένο χρόνο που περνούσαν οι ενήλικες και τα παιδιά στο διαδίκτυο.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 4 τρισ. δολάρια οι απώλειες από την μείωση της τουριστικής κίνησης

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, η τουριστική κίνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα πριν το 2023. Μείωση της τουριστικής κίνησης παγκοσμίως κατά 88% φέτος σε σχέση με πριν την πανδημία.