ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η αστάθεια της τουρκικής λίρας ανησυχεί τους Γερμανούς επιχειρηματίες

Το 77% των Γερμανών επιχειρηματιών θεωρούν οτι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο για τις δραστηριότητές τους στη Τουρκία.

Τις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας θεωρούν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εμπορικές τους δραστηριότητες στην Τουρκία οι περισσότεροι Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της 'Αγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε μεταξύ των 900 μελών του το Γερμανοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και δημοσιεύει η Handelsblatt, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. «Θα θέλαμε ένα λιγότερο ασταθές νόμισμα», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκους Σλέβογκτ ,επισημαίνοντας ότι από το 2017 και μετά η τιμή αυτή βρίσκεται πάνω από το 50%.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της από τις αρχές του έτους δεν σημαίνει μόνο ότι μειώνεται το κόστος του προσωπικού, αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς σε ευρώ, αλλά και ότι τα συνδικάτα ζητούν μεγαλύτερους μισθούς σε μικρότερα διαστήματα, ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, με τα έσοδα, αντίστοιχα, να μειώνονται. «Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολους τους υπολογισμούς των επιχειρηματιών», τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι όσο πιο δύσκολες γίνονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία τόσο λιγότερα κίνητρα έχουν οι ξένοι επιχειρηματίες για να παραμείνουν στη χώρα. Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία περισσότερες από 7.000 εταιρίες με συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Το 36% εκφράζει ανησυχία για τη χρηματοδότηση, ενώ το 8% ανησυχεί για τις υποδομές στην Τουρκία και το 15% για την πιθανή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, το 57% πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι χειρότερη μεσοπρόθεσμα, με το 4% να προβλέπει ότι θα είναι μάλιστα «πολύ χειρότερα». Μόνο το 17% αναμένει βελτίωση της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Germania-maskes
ΔΙΕΘΝΗ

Σε ποιους πολίτες σκοπεύει να δώσει τρίτη δόση εμβολίου η Γερμανία

Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Υγείας επικαλείται πρόσφατες μελέτες που δείχνουν οτι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ευπαθείς ομάδες και πάλι.
germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Γερμανία για τα χημικά εργοστάσια κοντά σε πόλεις

Στη Γερμανία έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την παρουσία των χημικών εργοστασίων κοντά σε αστικά κέντρα. Παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πόλεις είναι ασφαλείς από τα εργοστάσια.
germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.