ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί «καρατόμησε» ο Τραμπ τον Τζον Μπόλτον

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, έλεγαν συχνά στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Μπόλτον, όχι μόνο δεν ανήκε στην ομάδα του Τραμπ, αλλά χρησιμοποιούσε τα ΜΜΕ εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Για μήνες, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News Channel Τάκερ Κάρλσον παρότρυνε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον Τζον Μπόλτον, λέγοντάς του ότι ήταν ανόητο να κρατάει στην ομάδα του, έναν υψηλόβαθμο σύμβουλο που δεν έχει τις ίδιες απόψεις για σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.

Τόσο ο Κάρλσον όσο κι άλλοι, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, έλεγαν συχνά στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Μπόλτον, που είναι γνωστός για την επιθετική του στάση και έχει χαρακτηριστεί ως “γεράκι” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο δεν ανήκε στην ομάδα του Τραμπ, αλλά χρησιμοποιούσε τα ΜΜΕ εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ είχε γίνει ένας θαυμαστής του μελλοντικού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπόλτον, πριν από τον διορισμό του, καθώς παρακολουθούσε τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του δεύτερου στο Fox.

Ο πρόεδρος Τραμπ απαντούσε στους αξιωματούχους που του ζητούσαν να απομακρύνει τον Μπόλτον ότι απολάμβανε την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις, καθώς κατά την άποψη του Τραμπ τρομοκρατούσε τους εχθρούς των ΗΠΑ, όπως το Ιράν.

Ωστόσο, ο εκνευρισμός του προέδρου Τραμπ για τον Μπόλτον προκλήθηκε όταν ο ίδιος διάβαζε τις εφημερίδες και παρακολουθούσε δελτία ειδήσεων σχετικά με τις διαφωνίες που εξέφραζε ο Μπόλτον για το σύνολο σχεδόν της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ, σε ζητήματα από τις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, μέχρι την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Συρία, αλλά και το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και Ιρανών αξιωματούχων.

«Όπου υπάρχει μία δημόσια διαφωνία όπως αυτή και συνεχίζει να υπάρχει από το ένα ζήτημα στο άλλο, νομίζω ότι υπάρχει μία συνολική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία, η οποία είναι πιθανό να οδηγεί σε λιγότερη επικοινωνία», δήλωσε ο στρατηγός Τζακ Κέιν, πρώην υψηλόβαθμος επιτελικός αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος μιλάει συχνά με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις συμβουλές που έδωσε ο Μπόλτον στον πρόεδρο Τραμπ για την διαχείριση μιας συνάντησης με τους ηγέτες των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ. Η στάση του Μπόλτον στο ζήτημα αυτό και τα όσα πρότεινε προκάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο για να λάβει τις αποφάσεις του, όπως επιβεβαιώνουν πηγές, τόσο εντός, όσο κι εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τραμπ, ο ίδιος έπεισε τον σύμβουλό του για την ακύρωση της συνάντησης και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ενώ εκνευρίστηκε όταν άκουσε τον Μπόλτον να κάνει λόγο για την άσκηση της επιρροής του, ως προς την λήψη της παραπάνω απόφασης.

Η έξοδος του Μπόλτον μεταφράζεται ως ένα ουσιαστικό παράδειγμα για τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχει αποκτήσει ο πρόεδρος Τραμπ στην προσωπική του κρίση κι αναφορικά με τον χειρισμό ζητημάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της προσωπικής αίσθησης που έχει για την επιτάχυνση υλοποίησης της υπόσχεσής του να μειώσει τις αμερικανικές (στρατιωτικές) δεσμεύσεις στο εξωτερικό.

Ο Μπόλτον από την πλευρά του, έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά και δεν το κρατούσε μυστικό αυτό. Οι δύο άντρες παρέμειναν σταθεροί σε όσα υποστήριζαν, χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος στο οποίο θα μπορούσαν να συμβιβαστούν.

Ένας εκπρόσωπος του Μπόλτον δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού, ενώ τα όσα γράφονται παραπάνω προέρχονται από συζητήσεις με περίπου 12 αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά κι ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την μεριά τους, οι επικριτές του Μπόλτον, μεταξύ αυτών κι ο Κάρλσον, χρησιμοποίησαν το τελευταίο επεισόδιο στο Καμπ Ντέιβιντ για να παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να αναλάβει δράση. Είπαν, επίσης, στον Τραμπ ότι ο Μπόλτον έκανε διαρροές. Τον φόβο της διαρροής πληροφοριών από τον Μπόλτον είχαν κι άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που απέκλειαν τον ίδιο ή συνεργάτες από απόρρητες συναντήσεις υπό τον φόβο ότι αυτοί θα εκμεταλλεύονταν τις πληροφορίες που θα γίνονταν γνωστές στις συναντήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν οφέλη.

Παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχος του Μπόλτον, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, είχε εργαστεί για να προσαρμοστεί σε μία παραδοσιακή διαδικασία, κατά την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώνεται για μία σειρά επιλογών σε σημαντικά ζητήματα, μαζί με μία λίστα πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τις επιλογές αυτές, ο Μπόλτον λειτουργούσε διαφορετικά. Έτσι, ο ίδιος παρουσίαζε στον Τραμπ τις επιλογές του για τον χειρισμό καταστάσεων, σε προσωπικό επίπεδο.

Ο ΜακΜάστερ είχε δεχτεί κριτική ότι είχε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις, ενώ από την άλλη μεριά, υπό τον Μπόλτον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο φέρεται να αστειεύτηκε με τους συνεργάτες του, λέγοντας ότι θα άρχιζε την δική του ενημέρωση, προκειμένου να καλύψει το κενό του Μπόλτον.

Ο Μπόλτον ήταν ο τρίτος στη σειρά Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο του προέδρου Τραμπ. Ο 70χρονος Μπόλτον, δικηγόρος με σπουδές στο πανεπιστήμιο Γέιλ, οργάνωσε αμέσως μία ομάδα πιστών βοηθών του που μοιράζονταν τις ίδιες ιδέες και μπορούσαν να προωθήσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Ωστόσο, οι προτεραιότητες αυτές, δεν συνέπιπταν πάντα με τις προτεραιότητες του προέδρου Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση Ντ. Τραμπ για την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ρωσίας -Ουκρανίας

Η σημερινή ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι «ίσως ένα πρώτο τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καμία ανησυχία για ύφεση της οικονομίας

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι δεν βλέπει απειλή ύφεσης, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο, προσθέτοντας ότι αναμένει μια θετική χρονιά για την αμερικανική οικονομία.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός ψηφοδελτίων βγαίνει ο Τραμπ στο Ιλινόι με δικαστική απόφαση

Το ζήτημα θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο άκουσε επιχειρήματα για το εάν και κατά πόσον ο κ. Τραμπ έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος νωρίτερα αυτόν τον μήνα, την 8η Φεβρουαρίου.
Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τραμπ: Υπό πίεση του η πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων υπέβαλε παραίτηση

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιρροή που ασκεί ο πρώην πρόεδρος στο κόμμα, την ώρα που προετοιμάζεται για μια πιθανή «ρεβάνς», με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, στις 5 Νοεμβρίου.