ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
meteoritis, diastima, ryugu
Φώτο: Shutterstock

Έφτασε η ιαπωνική κάψουλα με τα δείγματα από αστεροειδή

Τα δείγματα από τον μετεωρίτη Ryugu που μετέφερε η ιαπωνική κάψουλα μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Ιαπωνική διαστημική κάψουλα προσγειώθηκε στη Γη μεταφέροντας δείγματα που ελήφθησαν από έναν μακρινό αστεροειδή τα οποία θα μπορούσαν να μας δώσουν πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. Η κάψουλα Hayabusa-2, μεγέθους ενός ψυγείου, είχε εκτοξευθεί το 2014 και πέρυσι πήρε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu, που βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα αυτά, τα οποία έπεσαν στη Γη τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή μέσα στη μικρή κάψουλα, θα τους δώσουν πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και τη γέννησή του πριν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η σύσταση των ουράνιων σωμάτων μεγάλου μεγέθους, όπως η Γη, αλλάζει δραστικά μετά τον σχηματισμό τους λόγω των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της πίεσης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους αστεροειδείς που είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Μακότο Γιοσικάουα στους δημοσιογράφους. «Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι υλικό ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών εξακολουθεί να περιέχεται στα δείγματα». Η πιθανή παρουσία οργανικών υλικών πρόσθεσε ο Γιοσικάουα, ίσως μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο που εμφανίστηκε ζωή στη Γη.

Η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης λίγο μετά τις 02:30 το πρωί ώρα Ιαπωνίας (19:30 χθες Σάββατο ώρα Ελλάδας), δημιουργώντας στον ουρανό μια μπάλα από φωτιά που έμοιαζε με το ίχνος που αφήνει ένας διάττοντας αστέρας. Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τα δείγματα εντοπίστηκαν μέσα στα κουτιά που είχαν τοποθετηθεί σε μια έρημο στη νότια Αυστραλία. Μέσα στην κάψουλα τα δείγματα ήταν προστατευμένα από το φως του ήλιου και την ακτινοβολία. Αρχικά θα εξεταστούν στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα σταλούν στην Ιαπωνία.

Στη διάρκεια της αποστολής της η κάψουλα πήρε το 2019 από τον αστεροειδή σκόνη από την επιφάνειά του αλλά και υλικά που κατάφερε να εξορύξει από αυτόν. Τα μισά δείγματα θα μοιραστούν η JAXA, η NASA και διεθνείς οργανισμοί και τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν για μελλοντικές έρευνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προσεδαφίστηκε στη Σελήνη ιαπωνικό διαστημόπλοιο

Η αποστολή είχε στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας» για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Γερμανίας-Ιαπωνίας για νέο «κυνηγό» αστεροειδών

Στόχος είναι να μελετηθεί η κοσμική σκόνη που ο αστεροειδής αφήνει στο πέρασμά του. Το ουράνιο αυτό σώμα θεωρείται η πηγή ενός μεγάλους νέφους σκόνης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και προκαλεί κάθε Δεκέμβριο μια βροχή διαττόντων στη Γη.
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μασκ ενδιαφέρεται για νεοσύστατες διαστημικές επιχειρήσεις της Ινδίας

Το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας είχε κάποιες πρόσφατες επιτυχίες. Έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε πέρυσι ένα διαστημόπλοιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης και σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2025.