ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ώρα της ΕΚΤ: Έτοιμη να ρίξει κι άλλο χρήμα, νέα μέτρα στήριξης

Επιπλέον 500 δισ. ευρώ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, παράταση έως τα τέλη του 2021 και νέα εξαιρετικά φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες.

Νέα δέσμη μέτρων νομισματικής και οικονομικής στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση που είναι και η τελευταία αυτής της χρονιάς. 

Με τα lockdowns σε παγκόσμιο επίπεδο να παρατείνονται και να πλήττουν όλο και περισσότερο την οικονομία και το Brexit να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να προσθέσουν 500 δισ. ευρώ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να το παρατείνουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021. Παράλληλα, στις τράπεζες θα προσφερθούν πιθανότατα επιπλέον εξαιρετικά φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια.

Στόχος, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να διατηρηθούν οι χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και να συμπληρωθεί η δημοσιονομική στήριξη, μαζί με το κοινό σχέδιο δαπανών, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, που οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να οριστικοποιήσουν σήμερα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν αύξηση του PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ και παράτασή του κατά 6 μήνες. Επίσης, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συμφωνήσουν σε 12μηνη παράταση εάν προταθεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου 45 λεπτά αργότερα.

Οι αγορές περιμένουν με αγωνία κυρίως το ποσό αύξησης του προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία. Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται στο βαθμό που ενστερνίζεται η ΕΚΤ την αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον βαθμό στον οποίο θα διατηρήσει η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη την δέσμευση της για πολύ χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης.

Παράλληλα, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, παραμένουν τα ερωτήματα κατά πόσον μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα την ανοδική πορεία την στιγμή που κρίσιμα θέματα, όπως η δημιουργία μιας bad bank, παραμένουν άλυτα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ