ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων της ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές

Τις νέες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και τις αποφάσεις για αύξηση των αγορών ομολόγων αναμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ βρίσκονται σε ευφορία μετά τις θετικές εξελίξεις για τα εμβόλια.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτήν την εβδομάδα, καθώς αναμένεται να ενημερώσει τις οικονομικές προβλέψεις της για το 2021, εν μέσω μιας γενικότερης ευφορίας που επικρατεί στις αγορές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει ότι η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία, που διαθέτει «δύναμη πυρός» 1,35 τρισ. ευρώ, καθώς και του προγράμματος παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες, με αρνητικά επιτόκια έως και -1%.

Οι αγορές περιμένουν με αγωνία κυρίως το ποσό αύξησης του προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία. Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η ΕΚΤ δεν θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για μια πολύ μεγάλη αύξηση, αλλά θα αποφασίσει μια αύξηση του προγράμματος κατά 200 δισ. ευρώ, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι «κρατά δυνάμεις» για να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία και το 2021.

Παράλληλα, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, παραμένουν τα ερωτήματα κατά πόσον μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα την ανοδική πορεία την στιγμή που κρίσιμα θέματα, όπως η δημιουργία μιας bad bank, παραμένουν άλυτα.

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται στο βαθμό που ενστερνίζεται η ΕΚΤ την αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον βαθμό στον οποίο θα διατηρήσει η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη την δέσμευση της για πολύ χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης.

«Όταν η ΕΚΤ ενημερώσει τις προβλέψεις της, αναμένουμε να παραμείνει προσεκτική για τις οικονομικές προοπτικές, επειδή θα θέλει να ενισχύσει το μήνυμα της υπέρ της διευκολυντικής πολιτικής ("dovish message")», τονίζει η Capital Economics σε έκθεσή της.

Καλπάζουν οι αγορές

Μετά τις θετικές εξελίξεις για τα εμβόλια, στις αρχές Νοεμβρίου, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν έντονη άνοδο. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη της τάξεως του 13%, στο Λονδίνο το FTSE 100 ενισχύεται κατά 10,8%, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ανεβαίνει κατά +21%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 33% με τον καθημερινό τζίρο συχνά να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

«Ωθούνται οι αγορές προς τα πάνω από τις ελπίδες ότι σύντομα θα δούμε άρση των περιοριστικών μέτρων από τα κράτη και πως γρήγορα  θα εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι της κοινωνίας», υποστηρίζει η Capital Economics.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα ανακάμψει γρήγορα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει μάλλον πάνω από αυτή την τάση μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022,» προσθέτει η ίδια.

Μάλιστα, η Capital Economics αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα για το β' και γ' τρίμηνο σε +3% και +2,7% αντίστοιχα (σε τριμηνιαία βάση).

Κόκκινα δάνεια

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επίσης, «βλέπει» ανάκαμψη από το β' τρίμηνο της χρονιάς, αλλά παραμένουν ισχυρές οι αβεβαιότητες στην Ελλάδα σχετικά με τον τουρισμό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απ’ όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Ευρώπη στις αρχές του 2020, η  αδυναμία της χώρας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες φάνηκαν αμέσως, σε μια τάση που συνέχισε το γ' τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, σε μια ανάκαμψη που στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδιο περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 12,6%, στην Ιταλία +16,1%, στην Γερμανία +8,2% και στην Πορτογαλία +13,3%.

Όπως συνέβη και το γ' τρίμηνο, έτσι κινδυνεύει η χώρα να μην μπορέσει να επωφεληθεί ικανοποιητικά από το κύμα ανάκαμψης που αναμένεται να προκύψει το 2021,  αν δεν κάνει αποφασιστικά βήματα στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Στη μετα-Covid εποχή, το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας θα παραμείνουν τα κόκκινα δάνεια (παλαιά και νέα), ωστόσο νέα βήματα σε αυτόν το τομέα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, περιορίζοντας τις δράσεις της στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο οίκος Scope Ratings ανακοίνωσε ότι διατηρεί την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στο ΒΒ/θετικό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μια αναβάθμιση.

Έκανε λόγο για τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του χρέους, το μαξιλάρι ρευστότητας και το πιο ισχυρό προφίλ χρέους λόγω και των μέτρων ελάφρυνσης και των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, τονίζοντας όμως, πως παραμένει το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων.

Όπως έκανε άλλωστε και η Moody’s πρόσφατα όταν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα σε Ba3 από B1 προηγουμένως. «Ο τραπεζικός τομέας - παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις κατά το παρελθόν έτος - εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της αδύναμης ποιότητας του ενεργητικού του» υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγος» στα deals εμπορικών ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

«Άπνοια» στις συναλλαγές απόκτησης ακινήτων από τις ΑΕΕΑΠ μέσα στο τρίτο τρίμηνο λόγω του ακριβού χρήματος. Οι εταιρείες στρέφονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια έως 1 δισ. με χαμηλό επιτόκιο. Νέες εισαγωγές στο ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι φοβάται η ΕΚΤ για τις μετοχές: Τα επιτόκια και ο κίνδυνος «βουτιάς»

Αυξημένο κίνδυνο άτακτης δυναμικής στις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων και απότομης οικονομικής επιβράδυνσης «βλέπει» η ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει τραβηγμένες τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ανθεκτικές οι ελληνικές μετοχές, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Θα μείνουν στη μέγγενη επιτοκίων οι αγορές, πώς μπορεί να ξεχωρίσει το ΧΑ

Πάνω από 5% αναμένεται να ανεβεί τους επόμενους μήνες το επιτόκιο της Fed, νέες μεγάλες αυξήσεις από την ΕΚΤ. Αναζητούν νέα ισορροπία οι αγορές. Άμυνες από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι τράπεζες ευνοούνται και η οικονομία παραμένει ισχυρή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Crash test σε Ευρώπη και ΧΑ με την «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% την Πέμπτη και οι αγορές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ξεπέρασαν το 5% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη την περασμένη εβδομάδα, τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, «πονοκέφαλος» για ΕΚΤ και αγορές

Εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο και ανήλθε στο 3,4%, λόγω των έντονων πιέσεων από ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα. Υπό αμφισβήτηση οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για προσωρινό φαινόμενο, πίεση στις αγορές.