ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τι φοβάται η ΕΚΤ για τις μετοχές: Τα επιτόκια και ο κίνδυνος «βουτιάς»

Αυξημένο κίνδυνο άτακτης δυναμικής στις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων και απότομης οικονομικής επιβράδυνσης «βλέπει» η ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει τραβηγμένες τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ανθεκτικές οι ελληνικές μετοχές, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρότι από την αρχή του χρόνου ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «γράφει» απώλειες που πλησιάζουν το 13% και έχει χάσει τον βηματισμό ανάκαμψης της περιόδου μετά τη λήξη της πανδημίας. Κάπως έτσι συνοψίζεται η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που «βλέπει» στον ορίζοντα της επόμενης χρονιάς πολλούς κινδύνους για τις μετοχές, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άτακτης δυναμικής της αγοράς».

Στην τελευταία της Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η ΕΚΤ τονίζει, γενικότερα, ότι «οι αγορές είναι εύθραυστες εν μέσω αυξημένης μακροοικονομικής αβεβαιότητας. Ο κίνδυνος μη ομαλής μεταβολής των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί, σε ένα πλαίσιο αυξημένου πληθωρισμού, αυξανόμενων φόβων ύφεσης και αυστηρότερων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών».

Η ΕΚΤ εμφανίζεται αρκετά ανήσυχη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, που θα βρεθούν υπό τη διπλή δυσμενή επίδραση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των αυξημένων επιτοκίων. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την ώρα που η ανάπτυξη επιβραδύνεται –σε αντίθεση με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων επεισοδίων υποτονικής ανάπτυξης– μπορεί να αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ρίσκου», υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα.

Αφήνει, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η «βουτιά» των ευρωπαϊκών μετοχών μέσα στο 2022 ίσως να αποτελεί... ήπια προσαρμογή, σε σχέση με την περαιτέρω υποχώρηση που θα μπορούσε να σημειωθεί τον επόμενο χρόνο. «Ενώ οι πρόσφατες διορθώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ήταν ομαλές», τονίζει, «υπάρχει τώρα αυξημένος κίνδυνος άτακτης δυναμικής της αγοράς».

Όπως εξηγεί η ΕΚΤ, «οι πρόσφατες διορθώσεις στις αποτιμήσεις των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων». Προσθέτει, μάλιστα, ότι ακόμη και μετά τη διόρθωση, οι μετοχές πιθανότατα εξακολουθούν να είναι ακριβές: «οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι τραβηγμένες, δεδομένων των τρεχουσών προοπτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η θεωρία αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων», προσθέτει η ΕΚΤ, «υποδηλώνει ότι η εύλογη αξία ενός περιουσιακού στοιχείου αντικατοπτρίζει την παρούσα προεξοφλημένη αξία των αναμενόμενων μελλοντικών ταμειακών ροών του. Όταν τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου και τα ασφάλιστρα κινδύνου αυξάνονται, η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών μειώνεται. Τα ασφάλιστρα κινδύνου τείνουν να αυξάνονται όταν αυξάνονται τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου, διαβρώνοντας περαιτέρω την αξία των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου». Με άλλα λόγια, τα αυξημένα επιτόκια θα «διαβρώσουν» την αξία των μετοχών.

«Οι τιμές των μετοχών της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν», σημειώνει η ΕΚΤ,«καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν. Περαιτέρω (μη αναμενόμενες) αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες διορθώσεις στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου».

Ένα πρόσθετο πρόβλημα που επισημαίνει με έμφαση η κεντρική τράπεζα είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει ταυτόχρονη πτώση όλων των assets, μετοχών και ομολόγων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ισχυρότερων κραδασμών στο μέλλον, δεδομένου ότι οι επενδυτές είναι πολύ δύσκολο να βρουν «καταφύγια» στο σημερινό τοπίο των αγορών. Με άλλα λόγια έχει πάψει να λειτουργεί ο γνώριμος μηχανισμός της φυγής από τις μετοχές στην ασφάλεια των ομολόγων, αφού κινούνται πτωτικά και οι δύο αυτές βασικές κατηγορίες.

«Δεδομένης της σημασίας των επιτοκίων μηδενικού κινδύνου για την αποτίμηση των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων», τονίζει η ΕΚΤ, «οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων διαφορετικών κατηγοριών έχουν κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Αυτή η ισχυρότερη συσχέτιση περιπλέκει τις στρατηγικές αντιστάθμισης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες και συχνότερες απώλειες».

Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ελληνικές μετοχές

Στη δική της Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει τις πιέσεις που δέχθηκαν μετά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ελληνικές μετοχές, αλλά σημειώνει και το γεγονός ότι έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις πιέσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΤτΕ,

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις συνακόλουθες γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση επέδρασαν καθοριστικά στις αγορές. Ταυτόχρονα, η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας και ειδικότερα του πετρελαίου (μέχρι και κατά 59% στις 8.6.2022), σε σύγκριση με τις 31.12.2021 (112,2 ευρώ έναντι 70,4 ευρώ αντίστοιχα, εκφρασμένη σε ευρώ), δημιούργησε πληθωριστικές πιέσεις και ενέτεινε τις ανησυχίες για περιορισμό της οικονομικής ανάκαμψης.
  • Η αποφυγή ανάληψης κινδύνου διακράτησης χρηματοοικονομικών τίτλων από τους επενδυτές και, δευτερευόντως, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, παρά τα θετικά νέα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  • Η διαφορά των αποτιμήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών μετοχών περιορίστηκε. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές αγορές από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προβεί σε αναθεώρηση των αποτιμήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιβληθείσες κυρώσεις, την έκταση των ανοιγμάτων των τραπεζών στις αγορές της Ρωσίας, καθώς και τις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις.
  • Συγκεκριμένα, ενώ η χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τη λογιστική αξία (Price to Book Value - P/BV) των ευρωπαϊκών μετοχών κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2021-31 Οκτωβρίου 2022 σημείωσε μείωση κατά περίπου 20%, η χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τη λογιστική αξία για τον Γενικό Δείκτη τιμών μετοχών στην Ελλάδα κατέγραψε χαμηλότερη πτώση, κατά περίπου 2% την ίδια χρονική περίοδο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφει η απειλή του Covid στις αγορές, δεν έρχεται «ράλι του Άι Βασίλη»

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα, επαναφέρουν τα τεστ οι Αμερικανοί, φόβοι για εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού. Δεύτερη ημέρα πτώσης στη Wall, «σβήνουν» οι ελπίδες ανόδου στην τελευταία εβδομάδα της χρονιάς. Πτώση και στην Ασία σήμερα.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Ράλι κερδών από τις εισηγμένες, υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο

Μεγάλη βελτίωση αποτελεσμάτων με διπλασιασμό κερδών προ φόρων επιτυγχάνουν φέτος οι εισηγμένες, αύξηση 64,5% στον κύκλο εργασιών. Θετική απόδοση του Γενικού Δείκτη, έναντι διψήφιας υποχώρησης σε Ευρώπη - ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από Fed στις αγορές, ορατή η έξοδος από την bear market

Το τέλος των «τζάμπο» αυξήσεων στα επιτόκια προανήγγειλε ο Πάουελ. Έξοδος του Dow Jones από την bear market με άνοδο 20% από το χαμηλό Σεπτεμβρίου, πτώση δολαρίου και αποδόσεων στα ομόλογα. Η αισιοδοξία και οι κίνδυνοι στον ορίζοντα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Θα μείνουν στη μέγγενη επιτοκίων οι αγορές, πώς μπορεί να ξεχωρίσει το ΧΑ

Πάνω από 5% αναμένεται να ανεβεί τους επόμενους μήνες το επιτόκιο της Fed, νέες μεγάλες αυξήσεις από την ΕΚΤ. Αναζητούν νέα ισορροπία οι αγορές. Άμυνες από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι τράπεζες ευνοούνται και η οικονομία παραμένει ισχυρή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν τον δρόμο για κέρδη οι αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

«Φρέναρε» χθες το ράλι των δύο πρώτων ημερών του Οκτωβρίου, αλλά μετοχές και futures επανήλθαν σε άνοδο στις συναλλαγές στην Ασία. Οι επενδυτές θέλουν να δουν το τέλος της bear market, ενώ η Fed προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναμένεται χαλάρωση πολιτικής το 2023.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Crash test σε Ευρώπη και ΧΑ με την «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% την Πέμπτη και οι αγορές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ξεπέρασαν το 5% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη την περασμένη εβδομάδα, τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια.