ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Στα μαλακά έπεσε η Τουρκία» σημειώνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung «το προσχέδιο συμπερασμάτων άλλαξε δύο φορές και η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβάλει την αξίωσή της για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία».

«Έπεσε στα μαλακά» στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών η Τουρκία σημειώνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος σύμφωνα με την Deutsche Welle που σημειώνει ότι το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 θα συνεχιστεί η συζήτηση για κυρώσεις προς την Άγκυρα. 

Η BILD τονίζει ότι «λόγω των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Φεβρουάριο η Ένωση είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε δύο ηγετικά στελέχη του τουρκικού ενεργειακού ομίλου TPAO. To 2019 αποφασίστηκε να περιοριστεί η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων και να παγώσει η διαπραγμάτευση συμφωνίας για την εναέρια κυκλοφορία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα αυτά τα μέτρα δεν είχαν ορατό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) «το προσχέδιο συμπερασμάτων άλλαξε δύο φορές και η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβάλει την αξίωσή της για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε η Μέρκελ. Μόνο που το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε χώρα-μέλος του. Επιπλέον, η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να υλοποιήσουν την απειλή που είχαν διατυπώσει προ καιρού, τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά ρωσικών πυραύλων. Στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με έξι σύγχρονα υποβρύχια, η καγελάριος δεν θέλησε να δώσει απάντηση».

«Οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση προς την Άγκυρα, αλλά μόνο λίγο» είναι ο τίτλος της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) που επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα επικρατεί απογοήτευση». Για τις αντιδράσεις της Άγκυρας η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος υποβαθμίζει τις κυρώσεις που αποφάσισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ» και δηλώνει ότι «αντί να ξαναμιλήσει για κυρώσεις τον Μάρτιο, η σύνοδος καλά θα έκανε να ασχοληθεί με τα όσα έχει υποσχεθεί στην Τουρκία, για παράδειγμα την κατάργηση της βίζας. Για τον Ερντογάν δευτερεύουσα σημασία έχει η κριτική της Ευρώπης στην αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του βλέπουν τη χώρα ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, που δεν χρειάζεται να δεσμεύεται από τη Δύση, με τα συμφέροντά της να φτάνουν ως την Αφρική και την Κίνα. Πρόσφατα, σε επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι μία από τις πέντε πιο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτή η αξίωση, η επιθετική τακτική που ακολουθεί στη Μεσόγειο και η εμπλοκή στη Λιβύη έχουν φέρει την Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νεκρός στο κελί ο Τούρκος ύποπτος για έξι δολοφονίες

Νεκρός βρέθηκε στο κελί του στη Γερμανία ο 45χρονος Φατίχ Γ., ύποπτος για τη δολοφονία έξι εργαζομένων σε δομή ανηλίκων. Οι αρχές θεωρούν την αυτοχειρία αιτία θανάτου. Ο Φατίχ είχε δραπετεύσει από τουρκική φυλακή.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δραπέτης από τουρκική φυλακή ο δράστης της δολοφονίας έξι υπαλλήλων

Ο 45χρονος Τούρκος που σκότωσε έξι υπαλλήλους σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία είχε δραπετεύσει από φυλακή της Τουρκίας, όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αρχές δεν γνώριζαν το ποινικό του παρελθόν.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ακαδημαϊκός συνελήφθη σε εφόδους πριν τη σύνοδο ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν τη σύλληψη της αναπλ. καθηγήτριας Εμέλ Μεμίς του Πανεπιστημίου Άγκυρας, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας οικογενειακές της σχέσεις. Η ίδια αρνείται κάθε σύνδεση με τρομοκρατική οργάνωση.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ δεν διαπίστευσε δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους για τη Σύνοδο

Δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν έλαβαν διαπιστεύσεις από το ΝΑΤΟ για τη σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα, καθώς η Συμμαχία στηρίζεται στην Τουρκία για τον καθορισμό κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τους εκπροσώπους τύπου.
Έλον Μασκ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ίλον Μασκ κατά ZDF: Εξώδικο για «συκοφαντική δυσφήμιση» στη Γερμανία

Ο Ίλον Μασκ σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του ZDF, κατηγορώντας το για ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές που παραβιάζουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, σχετικά με το πώς σχολίασε διαμαρτυρίες μετά από επίθεση στο Μπέλφαστ.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Έντονη ανησυχία για Τουρκία, αντιπολίτευση ζητά αυστηρή στάση

Ανησυχία εκφράζει το Βερολίνο για τις διώξεις κατά του CHP στην Τουρκία. Η γερμανική αντιπολίτευση ζητά αυστηρότερη στάση απέναντι στην Άγκυρα και ενίσχυση της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών και των δημοκρατικών δυνάμεων.