ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 σε Τούρκο αξιωματούχο

«Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων» τόνισε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως απάντηση στην Τουρκία για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Η ανακοίνωση δεν επηρέασε την τουρκική λίρα, η οποία σημειώνει μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στις 7,83 λίρες/δολ.

Ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο στη συνέχεια της ανακοίνωσης κάλεσε την Άγκυρα να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα με τους S-400 σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ  στις κυρώσεις περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ και στους Μουσταφά Ντενίζ, Σερχάτ Κέντζογλου και Φαρούτ Γιγκίτ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται ακόμα η  απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Ο Μάικ Πομπέο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)». 


Την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό όπου και εντάσσονται οι συγκεκριμένες κυρώσεις. Στην ψηφοφορία 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απειλούν με επιπλέον κυρώσεις κατά Τουρκίας για αγορά νέων S-400

Όπως τονίζει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».