ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα της Αλιείας μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Βρετανό υπ. Υγείας να χαρακτηρίζει ως «παράλογες» τις θέσεις της Ένωσης.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επανέλαβε σήμερα τα αιτήματα της Βρετανίας για μια μετακίνηση της ΕΕ από τις θέσεις της και την εγκατάλειψη των «παράλογων απαιτήσεών» της, ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit.

«Θέλουμε οι συνομιλίες αυτές να έχουν μια θετική έκβαση, βεβαίως και θέλω μια συμφωνία, πιστεύω ότι όλοι θέλουν μια συμφωνία. Δυστυχώς η ΕΕ έχει θέσει κάποιες παράλογες απαιτήσεις (...) Αυτές δεν σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News, επαναλαμβάνοντας ότι τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις είναι η αλιεία και οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού (level playing field).

«Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά προφανώς γι' αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια μετακίνηση από την πλευρά της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ως προς το θέμα της αλιείας, θέμα υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι διαφορές παραμένουν ακέραιες, μετά την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα άλλα δύο ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης: του καθορισμού των όρων ισότιμου ανταγωνισμού και της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας και της επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Απέναντι στους Ευρωπαίους που αλιεύουν ανέκαθεν στα βρετανικά ύδατα, το Λονδίνο εννοεί να ανακτήσει τον έλεγχο και έχει καταστήσει την αλιεία σύμβολο της «ανεξαρτησίας» του μετά το διαζύγιό του από την Ενωση. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς συμβιβαστική λύση για την αλιεία.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πλέον υπό την ασφυκτική πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε επισήμως από την Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, εγκαταλείπει οριστικά την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημο πλέον το Brexit, τι θα ισχύει στις σχέσεις Ην. Βασιλείου - ΕE

Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και έπειτα από 47 χρόνια, μια περιπετειώδης ένωση έληξε. Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου και τι ισχύει πλέον στις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου.