ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος με εμπλοκή μεγάλων τραπεζών

Οι ιταλικές Αρχές ερευνούν επιχειρηματία που φέρεται να «ξέπλενε» χρήματα για την Μαφία μέσα από διεθνείς τράπεζες σε διάφορες χώρες του κόσμου χρησιμοποιώντας τακτικές που εκθέτουν το τραπεζικό σύστημα.

Ένα νέο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στην Ιταλία για λογαριασμό της Μαφίας, φέρνει στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας ξανά διεθνείς τραπεζικούς ομίλους. Οι ιταλικές Αρχές ερευνούν τον Ρομπέρτο Ρεκορντάλε, επιχειρηματία στον χώρο της τεχνολογίας, που φέρεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από μια σειρά σκοτεινών δοσοληψιών διάφορων νονών της ιταλικής Μαφίας που χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες και ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες υψηλού ρίσκου για ξέπλυμα χρήματος.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία ICIJ, που έφερε στη δημοσιότητα τα Panama Papers και, πρόσφατα, τα FinCEN Files, οι συνεργάτες του Ρεκορντάλε φέρονται να διερευνούσαν πώς θα μπορούσαν να διακινήσουν «βρώμικο» χρήμα μέσα από τα καταστήματα των Barclays και HSBC σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ. Οι δυο τράπεζες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής εξαιτίας των αποκαλύψεων των FinCEN Files, που έδειξαν ότι ανέχονταν τη διακίνηση κονδυλίων από ύποπτα πρόσωπα, έχουν δηλώσει πως είναι δεσμευμένες να καταπολεμήσουν το οικονομικό έγκλημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής αστυνομίας, ο Ρεκορντάλε εμπλέκεται σε δραστηριότητες που έχουν συνδεθεί με έρευνες για την ομάδα του οργανωμένου συνδικάτου του εγκλήματος Ndrangheta. Όπως καταγράφεται στα στοιχεία της δικογραφίας, ο επιχειρηματίας φέρεται να είπε σε ξένους πελάτες που δεν αναγνωρίζονται ότι «διαχειρίζεται 500 δισ. σε funds» και θα μπορούσε να έχει διαθέσιμα για να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή για τη διευκόλυνση των πελατών του 36 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Από την πλευρά του, ο Ρεκορντάλε που δεν έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε πως έμαθε για τις κατηγορίες που υπάρχουν από τα ΜΜΕ και αποκάλεσε το όλο θέμα «φάρσα». Ο επιχειρηματίας, σε δηλώσεις του στη διεθνή δημοσιογραφική ερευνητική κοινοπραξία ICIJ, ανέφερε πως «είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ποιος μου έδωσε αυτά τα δισεκατομμύρια, πώς ακριβώς διοχετεύτηκαν στο τραπεζικό σύστημα και ποιοι είναι αυτοί οι λογαριασμοί και επίσης για ποιο λόγο η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει στην κατάσχεση αυτών των λογαριασμών, αν τους έχει εντοπίσει». Οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Από αρχεία που έχουν διαρρεύσει και περιλαμβάνονται και στα Panama Papers αποδεικνύεται πως ο Ρεκορντάλε έχει δυο εταιρείες στην Μάλτα, την Golem Malta Ltd. και την Recordare Holding Ltd, που καταχωρήθηκαν στα μητρώα το 2014. Έχει επίσης εταιρείες στην Ιταλία και τη Βρετανία σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Οι Αρχές θεωρούν πως «ξέπλενε» χρήματα που πιθανότατα προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες, όπως πώληση όπλων και διακίνηση ναρκωτικών, όπως και εκβιασμούς. Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες, τα αρχεία θα δείξουν έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο το βρώμικο χρήμα διακινείται μέσα σε όλες τις χώρες και περνάει σύνορα φτάνοντας από την καρδιά της Ευρώπης μέχρι το Ντουμπάι, την Μαλαισία και άλλες χώρες. Η όλη υπόθεση, ωστόσο, δείχνει επίσης και πόσο δύσκολο είναι για τις Αρχές να εντοπίσουν τις ροές του «μαύρου» χρήματος που ταξιδεύει μέσα από τις διεθνείς τράπεζες.

Σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στην έρευνα, ο Ρεκορντάλε άνοιγε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν χρησιμοποιούσαν το συνηθισμένο σύστημα του IBAN (Διεθνής Αριθμός Τραπεζικών Λογαριασμών) και στους οποίους μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μόνο όσοι είχαν ειδικό κλειδί εισόδου ή κωδικούς. Ο επιχειρηματίας φέρεται «να αναζητούσε διεφθαρμένους τραπεζίτες για να μπορεί να μετακινεί τα χρήματα εκτός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορεί μετά να τα διοχετεύει σε συνηθισμένους λογαριασμούς που ήταν καλά προστατευμένοι» χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία. Συγκεκριμένα «κατέβαζε» τα χρήματα σε μια τράπεζα που δεν θα έψαχνε την προέλευση τους, μέσω ενός συστήματος από άλλες τράπεζες που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν τα χρήματα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσα από τράπεζες - κολοσσούς

Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος που φέρνει στο φως η διεθνής έρευνα για τα FinCEN Papers. Ο Ουκρανός ολιγάρχης, ο έμπορος όπλων, ο μεγάλος καταχραστής και... ο συνεργάτης του Τραμπ.
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, υποβάθμιση τραπεζών από την Moody's

Σε δεινή θέση φέρνει τις τράπεζες της Ιταλίας η πανδημία. Ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό πολλές να χρειαστούν διάσωση, την ώρα που η κρίση δεν αφήνει στην ιταλική κυβέρνηση πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η μεθοδολογία των stress test των τραπεζών για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα stress test θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των στοιχείων και στο να γίνουν κατανοητά τα πλαίσια των ασκήσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εκτιμήσουν τον κλιματικό κίνδυνο.
Enria
ΔΙΕΘΝΗ

Ενρία: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο επικεφαλής του SSM ανέφερε πως ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των «κόκκινων δανείων» εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.