ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο shutterstock

Πρόσθετους δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σαφές ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, σε αντίποινα για εκείνους που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους χαρακτήρισε υπερβολικούς και άδικους λόγω του τρόπου που υπολογίστηκαν.

Τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Οι δασμοί αυτοί εγγράφονται στο πλαίσιο της διμερούς αντιδικίας για τις κρατικές ενισχύσεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Airbus και Boeing.

H ΕΕ έλαβε φέτος πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα. Όμως η Ουάσινγκτον έκρινε ότι ήταν υπερβολικοί εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού τους, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συνέπεια να είναι πολύ υψηλοί και πολύ εκτενείς.

Η ΕΕ, «εφαρμόζοντας τους δασμούς της, χρησιμοποίησε δεδομένα για τις εμπορικές συναλλαγές σε μια περίοδο κατά την οποία ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, εξαιτίας των φρικτών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του USTR.

«Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν ότι η Ευρώπη επέβαλε (επιπρόσθετους) τελωνειακούς δασμούς σε πολλά περισσότερα προϊόντα από ό,τι αν χρησιμοποιούσε (δεδομένα από) μια φυσιολογική περίοδο» για τον υπολογισμό τους. Και, «παρότι οι ΗΠΑ εξήγησαν στην ΕΕ το στρεβλωτικό αποτέλεσμα της περιόδου που επέλεξε, η ΕΕ αρνήθηκε να τροποποιήσει την προσέγγισή της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι «αλλάζει περίοδο αναφοράς» για τον υπολογισμό των δασμών, «ευθυγραμμιζόμενη με εκείνη που χρησιμοποιείται» από τις Βρυξέλλες. Ακόμη, κατήγγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, «η ΕΕ έκανε άλλη μια επιλογή που αύξησε άδικα το ύψος» των δασμών, αποκλείοντας από τους υπολογισμούς της το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκρινε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν μέτρα «για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία».

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από το 2019 τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως κρασιά, τυριά, ελαιόλαδο, σκοτσέζικα ουίσκι κ.λπ., ενώ εφαρμόζουν επίσης επιπρόσθετους δασμούς ύψους 15% στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus, τα μέρη και τα ανταλλακτικά τους. Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην επιβολή τους έχοντας επίσης λάβει πράσινο φως από τον ΠΟΕ, ως το ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων. Σε αντίποινα, η ΕΕ επέβαλε φέτος επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν έπεισαν τη Γερμανία οι σκέψεις Μακρόν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Στον απόηχο των δηλώσεων της συνάντησης Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν, βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία τόνισαν πως όσο η Ρωσία ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα πλάνα για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Biden - Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμός ΗΠΑ - Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα

Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή πράσινη μετάβαση και να υπάρξουν επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμ. Μακρόν: Να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Οι τεράστιες δημόσιες ενισχύσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να διχάσουν τη Δύση, προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας πως τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι «υπερβολικά επιθετικά».
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με απεργίες σε όλο τον κόσμο η Amazon εν μέσω Black Friday

Η πρωτοβουλία Make Amazon Pay, δήλωσε ότι προγραμματίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Στη Γερμανία υπήρξαν απεργίες σε εννέα από τις 20 αποθήκες.