ΓΔ: 903.54 -0.51% Τζίρος: 50.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Nα αποφασίσουν οι γυναίκες για τις αμβλώσεις, δηλώνει ο πρόεδρος του Μεξικού

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Πόλη του Μεξικού και στην Πολιτεία Οαχάκα, παραμένει όμως παράνομη σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε κάποιες Πολιτείες επιτρέπεται υπό όρους, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε σήμερα ότι οι γυναίκες είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίσουν αν η χώρα θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις, αποφεύγοντας να πάρει θέση στο θέμα αυτό, που βρίσκει αντίθετους πολλούς Μεξικανούς.

Μία ημέρα αφότου η Γερουσία της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη χώρα, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν πιστεύει ότι το Μεξικό θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Τηρώντας την ίδια στάση, όπως πάντα, ο πρόεδρος απάντησε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό είναι αμφιλεγόμενο. Κατόπιν τόνισε ότι επαφίεται στις γυναίκες να το κρίνουν.

«Είναι απόφαση των γυναικών», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Θέματα τέτοιου είδους δεν θα έπρεπε να αποφασίζονται από τα πάνω», πρόσθεσε.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Πόλη του Μεξικού και στην Πολιτεία Οαχάκα, παραμένει όμως παράνομη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε ορισμένες Πολιτείες επιτρέπεται υπό όρους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Μια πανεθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην εφημερίδα El Financiero έδειξε ότι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τάσσονται μόνο οι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού και της Πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια. Συνολικά, το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και το 32% υπέρ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ βρέθηκαν μέσα σε φορτηγά-ψυγεία

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν φύγει από τη Γουατεμάλα, ταξίδευαν σε τρία λευκά φορτηγά-ψυγεία και κατευθύνονταν στο Μοντερέι, τη μεγάλη βιομηχανική πόλη στο βόρειο Μεξικό.
astrazeneca-emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης στο Μεξικό

Η επιτροπή «έδωσε άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον του SARS-CoV-2», ανέφερε μέσω Twitter ο Λόπες Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί η χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.