ΓΔ: 902.41 0.04% Τζίρος: 10.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συρρίκνωση 6,5% του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης εξαιτίας της πανδημίας

Η Σιγκαπούρη που αποτελεί δείκτη-κλειδί για την υγεία του παγκόσμιου εμπορίου αν και υπέστη βαρύ πλήγμα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το χτύπημα ωστόσο ήταν μικρότερο από ότι υπολογιζόταν στην αρχή.

Τη χειρότερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της γνώρισε το 2020 η Σιγκαπούρη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ωστόσο το χτύπημα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα, για την νησιωτική χώρα αποδείχθηκε τελικά λιγότερο βαρύ από ότι προβλεπόταν από το υπουργείο Εμπορίου στέλνοντας ανησυχητικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία.

Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται συχνά «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» διότι η οικονομία της είναι συνήθως η πρώτη που πλήττεται όταν ξεσπούν κρίσεις, αλλά επίσης και η πρώτη που ανακάμπτει.  Η πόλη-κράτος, κόμβος των αερομεταφορών, εμπορικό σταυροδρόμι και χρηματοοικονομικό κέντρο-κλειδί στην Ασία, είναι ανάμεσα στους πρώτες που υποφέρουν ότι οι παγκόσμιες εμπορικές ανταλλαγές παραλύουν. Ήδη δοκιμάστηκε εξαιτίας του αντίκτυπου του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η ύφεση ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβερνητική πρόβλεψη ήταν πως θα έφθανε το 6,5% στην πόλη-κράτος, όπου οι ζωτικής σημασίας τομείς του εμπορίου και του τουρισμού υπέστησαν τα πιο σκληρά πλήγματα. Η κρίση εκτιμάται ότι έπληξε περισσότερο τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η Σιγκαπούρη βυθίστηκε στην πρώτη της ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν οι περισσότεροι χώροι δουλειάς, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λάμβανε για να περιορίσει τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Η ασιατική χώρα, η οικονομία της οποίας χαρακτηρίζεται από τις πιο ανοικτές στον κόσμο, θεωρείται από αρκετούς κάτι σαν πρόδρομος δείκτης της υγείας του παγκόσμιου εμπορίου. Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της επομένως ηχεί συναγερμό.

Η κατάσταση πάντως βελτιώθηκε το δεύτερο μισό της χρονιάς, με τομείς-κλειδιά όπως αυτός της μεταποίησης να αρχίζουν να ανακάμπτουν. Το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν, κατά τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

Η ύφεση δεν αποδείχθηκε τόσο σοβαρή όσο φοβούνταν πολλοί χάρη στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο οικονομολόγος της CIMB Private Banking, προσθέτοντας πως το τρέχον έτος αναμένει πως θα υπάρξει ανάκαμψη «κατά περίπου 68%».

Την περασμένη εβδομάδα, η Σιγκαπούρη άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό. Είναι μια από τις πρώτες ασιατικές χώρες όπου ξεκίνησε η ανοσοποίηση του πληθυσμού. Η Σιγκαπούρη έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, απαγορεύοντας την είσοδο σε αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους, ακόμη και σε εκείνους που απλώς επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις, ενώ η κυβέρνηση της χώρας για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008, έχει εκταμιεύσει τους μήνες της πανδημίας ένα πολύ σημαντικό ποσό από τα αποθεματικά της χώρας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios-oikonomia-eurozoni
ΔΙΕΘΝΗ

Ασία: Η πανδημία ώθησε 75-80 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – με άλλα λόγια, με ποσό μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα– όδευε να μειωθεί στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017, εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.
parisi-paris-gallia-france-lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίζεται η εμπορική κίνηση ενόψει των Χριστουγέννων στο Παρίσι

Με βάση το lockdown, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος Οκτωβρίου οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους και εξαιρούνται οι έξοδοι μόνο για την αγορά φαγητού ή άλλων απαραίτητων αγαθών ή οι σύντομες έξοδοι για σωματική άσκηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ογδόντα χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τις εξαγωγές μασκών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά ότι οι απαγορεύσεις και περιορισμοί μπορεί να εξωθήσουν και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων προμηθειών.