Φωτο: Pixabay

ΗΠΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή το άρθρο για την αποπομπή του Τραμπ

Βουλευτές των Δημοκρατικών κατηγορούν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «υποκίνησε ανταρσία» και ότι ουσιαστικά ενθάρρυνε την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν σήμερα στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο επίσης σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο. Βέβαια η όλη διαδικασία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «τυπική» με δεδομένο ότι ο Τραμπ αποχωρεί από την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου, ενώ για να υπάρξει παραπομπή του θα πρέπει να τη δεχθεί και η Γερουσία.

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το Μνημείο του Ουάσινγκτον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου λόγω συνεχιζόμενων απειλών από ομάδες, οι οποίες ενεπλάκησαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, να διαταράξουν την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός.

Στην ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της (https://www.nps.gov/nama/learn/management/wamoclose.htm) η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι απειλές περιλαμβάνουν την πιθανή διαταραχή των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε πολλές περιοχές του πάρκου Νάσιοναλ Μολ.

Από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, σταματούν οι ξεναγήσεις στο Μνημείο του Ουάσινγκτον. Ενδέχεται επίσης να διακόπτεται προσωρινά η πρόσβαση σε οδικούς άξονες, σε χώρους στάθμευσης και στις τουαλέτες του πάρκου «για να προστατευθούν η δημόσια ασφάλεια και οι πόροι του πάρκου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υπό πολιορκία το Καπιτώλιο - Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Τραμπ να δώσει τέλος

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουάσιγκτον. Σε πολιορκία βρίσκεται το Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ. Ενωτικός στο μήνυμά του ο Μπάιντεν, διχαστικός και πάλι ο Τραμπ. Πληροφορίες για τραυματίες.
washighton, usa, kapitolio
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για shutdown της κυβέρνησης στις ΗΠΑ μετά το βέτο Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφίσει την ανατροπή του βέτο που άσκησε ο Τραμπ για το νομοσχέδιο των δαπανών ύψους 740 δισ. για να μην κλείσει η λειτουργία της κυβέρνησης.