ΓΔ: 900.46 0.34% Τζίρος: 27.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, προωθεί και τη δημιουργία ενός ενιαίου πρωτοκόλλου το οποίο θα αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σύσταση προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ να σχεδιάσουν έτσι τα προγράμματα εμβολιασμού τους ούτως ώστε να έχει «καλυφθεί» το 70% του πληθυσμού τους έως και φέτος το καλοκαίρι θα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του. 

Παράλληλα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στους στόχους της Κομισιόν είναι να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Ιανουαρίου ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πρωτόκολλο που θα αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτό το πρωτόκολλο θα είναι η βάση και θα αναγνωρίζεται από τα συστήματα όλων των κρατών – μελών αλλά και σε σε παγκόσμια κλίμακα μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού,  ενώ η πρόταση για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» - την οποία έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - και τη σύνδεσή του με την ελευθερία για ταξίδια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες δεν είναι πάντως δεσμευτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνουν επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg:

  • Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% - προτιμητέα στο 10% - όλων των θετικών τεστ κορονοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων παραλλαγών του ιού
  • Διεύρυνση της χρήσης των rapid test
  • Ισχυρή σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.
  • Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα

Η Κομισιόν, τέλος, δεσμεύεται να «επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης της δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».