ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Λαγκάρντ
Η Κρ. Λαγκάρντ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.

Λαγκάρντ: Σημαντικό ορόσημο οι εμβολιασμοί αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής τόνωσης για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ως σημαντικό ορόσημο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ την έναρξη των εμβολιασμών μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία θα συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η μεταποίηση συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών δέχεται ακόμα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, αν και οι πιέσεις είναι μικρότερες από το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Όπως εκτίμησε η παραγωγή θα σημειώσει συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής τόνωσης για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία του να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ώστε να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία εξετάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προοπτικές και είναι έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως τα εργαλεία της για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται στον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από 2%, όπως σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΣ υπογραμμίζει τον ρόλο- κλειδί του πακέτου Next Generation EU και την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Έτσι, καλεί τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες επικύρωσης και να προωθήσουν δράσεις και διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα. 

Έτοιμη και για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας δηλώνει η ΕΚΤ

Όπως έγραφε το Business Daily, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία. 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, πρώτον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.
Λαγκάρντ
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Δέσμευσή μας να κρατήσουμε χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε την ευελιξία της ΕΚΤ εν μέσω των πιέσεων που δημιουργεί η υγειονομική κρίση υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση.