Το NATO θέλει μεγαλύτερη προστασία των δικτύων 5G λόγω Κίνας

Αυστηροποίηση των προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα 5G εξετάζουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς εντείνονται οι συμμαχικές ανησυχίες για την συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων.

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του NATO εξέτασαν χθες την θέσπιση πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ εντείνονται οι ανησυχίες των συμμάχων για τους κινδύνους που συνδέονται με την κινεζική εταιρεία Huawei.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, καθώς λένε πως η τεχνολογία της κινεζικής κρατικής εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία, πράγμα που η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς προσφέρουν εξαιρετικά ταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο και θεωρείται πως ανοίγουν τον δρόμο για την εφαρμογή πολλών διαδραστικών τεχνολογιών.

Βάσει των ανασκευασμένων κανόνων για τα πολιτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, οι χώρες μέλη θα χρειαστεί να κάνουν αναλυτικές εκτιμήσεις για τους κινδύνους και να λάβουν υπόψη τους «τις συνέπειες της ξένης ιδιοκτησίας, του ελέγχου ή των άμεσων [ξένων] επενδύσεων» στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.

Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν υπόψη στις εθνικές αποφάσεις για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

«Οι απαιτήσεις αυτές δεν αφορούν κάποια συγκεκριμένη χώρα, ή κάποια συγκεκριμένη εταιρεία», είχε επισημάνει ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους προχθές Τετάρτη, πριν από τη σύνοδο των υπουργών.

«Αφορούν την ανάγκη όλοι οι σύμμαχοι να κάνουν εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις για την ασφάλεια και να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή» κινδύνων, πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa και δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Κίνα φέρνει το Σύμφωνο αντιμέτωπο με αρκετές προκλήσεις, όχι μόνο στο πεδίο των τεχνολογιών 5G, αλλά και εξαιτίας του μεγέθους του στρατιωτικού της προϋπολογισμού — του δεύτερου μεγαλύτερου στον πλανήτη — και της αυξανόμενης διεθνούς επιρροής της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.
NATO-Stoltenberg
ΔΙΕΘΝΗ

Γ. Στόλτενμπεργκ: Αναποτελεσματική η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών

Η Συνθήκη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 22η Ιανουαρίου, μπορεί να μοιάζει ελκυστική, αλλά δεν προβλέπει μηχανισμό για την εξασφάλιση ισορροπημένης μείωσης, ούτε μηχανισμό επαλήθευσης, είπε.