ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
astrazeneca-emvolio
Φώτο: Shutterstock

Επίσπευση στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ υπόσχεται η AstraZeneca

Όπως αναφέρει το Reuters η φαρμακευτική εταιρεία δεσμεύθηκε σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει τις παραδόσεις στις 7 Φεβρουαρίου.

Μετά τον… πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπόσχεται, πλέον, ότι θα προχωρήσει σε επίσπευση παραδόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως υποστήριξαν, μιλώντας στο Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η εταιρεία ανακοίνωσε, απροσδόκητα, ότι θα διακόψει την τροφοδοσία της ΕΕ με το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει κατά το α’ τρίμηνο του 2021, μία κίνηση που σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα «μεταφράζονταν» σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην ΕΕ.

Όπως ήταν φυσικό και με δεδομένο ότι και η Pfizer έχει ανακοινώσει κάποια επιβράδυνση στις παραδόσεις, το όλο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελών όσο και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων τη Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ