ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
logistics, emvolio, covid, metafora
Φώτο: Shutterstock

Σύγκρουση ΕΕ - Βρετανίας για την παράδοση των εμβολίων στη Β. Ιρλανδία

Η ΕΕ επικαλείται ένα άρθρο που επιτρέπει να παρακάμψει το πρωτόκολλο του Brexit σε περίπτωση που η εφαρμογή του προκαλεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το αιτιολογικό ότι πρέπει να διασφαλίσει τα δικά της αποθέματα, προχώρησε στον περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για την Covid-19 στη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit, ένα γεγονός που προκάλεσε οργή στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ να επικαλεστεί το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν. «Με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορονοϊό», σχολίασε, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι «θα εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ εξέφρασε στην ΕΕ «την ανησυχία» της Βρετανίας γιατί δεν ενημερώθηκε από τις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις της.

Η Βόρεια Ιρλανδία παίρνει τα δικά της εμβόλια από τη Βρετανία, όμως η απόφαση της ΕΕ προκάλεσε οργή στην επαρχία, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε απόψε ότι η κυβέρνηση ζητά κατεπειγόντως απαντήσεις από την Κομισιόν για την απόφασή της.

Λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή από σήμερα έναν μηχανισμό που θα ελέγχει τις εξαγωγές των εμβολίων για την Covid-19 που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει όσες θεωρούνται «μη νόμιμες». Το κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα από τους Ευρωπαίους θεωρεί τη Βόρεια Ιρλανδία «έδαφος εξαγωγής» σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία για το Brexit και έχει ως στόχο να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» και η επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων με την Ιρλανδία.

Η ΕΕ επικαλείται το άρθρο που της επιτρέπει να παρακάμπτει το Πρωτόκολλο αν η εφαρμογή του προκαλεί «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δυσκολίες». Από το Δουβλίνο, ένας εκπρόσωπος του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μίχολ Μάρτιν είπε ότι ο τελευταίος επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να της εκφράσει την ανησυχία του. «Εργαζόμαστε με την Επιτροπή για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα και να προστατεύσουμε τη λειτουργία του Πρωτοκόλλου», έγραψε εξάλλου στο Twitter ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕЕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς του πληθυσμού κατά της Covid

Η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών, η οποία ξεκίνησε με πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, λόγω μη επαρκών δόσεων, αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων και αντιπαραθέσεων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Heathrow, Vretania, Britain, airports, aerodromia
ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδες γρήγορης διέλευσης για εμβολιασμένους στο αεροδρόμιο Χίθροου

Οι επιβάτες από ορισμένες πτήσεις που θα προέρχονται από Αθήνα, Νέα Υόρκη ή Λός Άντζελες θα δουν να επιταχύνεται το πέρασμα τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης καθώς θα έχουν φορτώσει νωρίτερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
ΔΙΕΘΝΗ

G7 και ΕΕ θα μπορούσαν να δώσουν 150 εκατ. εμβόλια στις φτωχές χώρες

Ο αριθμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί αν οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και τα μέλη της ΕΕ μοιραστούν μόλις το 20% των αποθεμάτων που θα διαθέτουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Airfinity.
ΔΙΕΘΝΗ

Να επιταχύνει η Κομισιόν τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ζητά ο Βέμπερ

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει πως η πρόταση της Κομισιόν για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ήρθε πολύ αργά παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τον Ιανουάριο και τόνισε πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ενόψει τουριστικής περιόδου.