ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sebastian Kurz-Austria-Prosfygiko
Shutterstock

Η βρετανική μετάλλαξη διατηρεί τα αυστηρά περιοριστικά στην Αυστρία

Στον Μάρτιο τοποθετείται η πλησιέστερη ημερομηνία επανέναρξης των δραστηριοτήτων της εστίασης και των ξενοδοχείων στην Αυστρία καθώς οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθυστερούν την επανεκκίνηση.

Ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων ως προς την περαιτέρω καταπολέμηση της πανδημίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως «οι μεταλλάξεις επιβραδύνουν μία πλήρη χαλάρωση, τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε για το σχέδιο για την περίοδο μετά τις 8 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση μόλυνσης και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, και αυτή τη φορά ακόμη περισσότερο η ευθύνη καθενός ξεχωριστά στη χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Έπειτα από έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων που θα έχει νωρίτερα με εμπειρογνώμονες, τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, αναμένεται να ανακοινώσει αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τις αποφάσεις της ως προς μία ενδεχόμενη νέα παράταση, ή μια μερική χαλάρωση του τρίτου lockdown που ισχύει στην Αυστρία μέχρι την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.

Στα μέσα Ιανουαρίου, όταν, λόγω του συνεχούς υψηλού αριθμού μολύνσεων, παρατάθηκε το τρίτο lockdown που είχε επιβληθεί στις 26 Δεκεμβρίου, η Δευτέρα 8η Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ως η πλησιέστερη ημερομηνία από την οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εν μέρει υπό αυστηρές συνθήκες και πάλι το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα μουσεία, αλλά και η διδασκαλία στα σχολεία με φυσική παρουσία στις τάξεις αλλά σε βάρδιες.

Η εστίαση, τα ξενοδοχεία και οι εκδηλώσεις θα πρέπει, όπως αναφέρεται σχετικά, ακόμη να περιμένουν, και για τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, για το κατά πόσον θα είναι δυνατή μία έναρξη λειτουργίας τους από τον Μάρτιο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της πιο μολυσματικής μετάλλαξης ιού Β.1.1.7 με ταυτόχρονα γενναιόδωρα βήματα ανοίγματος έγιναν ορατά στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο εκεί αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξήθηκε γρήγορα και τα συστήματα υγείας έφτασαν στα όριά τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πιθανά βήματα ανοίγματος, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν από τις 8 Φεβρουαρίου, είναι φυσικά δυνατά μόνο με αυστηρά συνοδευτικά μέτρα, δηλαδή, σημαντικό συστατικό στοιχείο θα αποτελούν τα τακτικά τεστ, η ελάχιστη απόσταση και η χρήση μάσκας FFP2, ενώ αναμένονται αυστηρότεροι κανόνες εισόδου και έλεγχοι στα σύνορα προκειμένου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η εξάπλωση μεταλλάξεων από το εξωτερικό.

Παρουσιάζοντας στις 17 Ιανουαρίου τις αποφάσεις της κυβέρνησης για παράταση μέχρι την 7η Φεβρουαρίου του τρίτου lockdown που, κανονικά, θα έληγε την 25η Ιανουαρίου, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι, ενόψει της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστρία, «τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα έχουμε πλησιάσει περισσότερο στην κανονικότητα».

Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του, η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πρώτα βήματα ανοίγματος από τις 8 Φεβρουαρίου, έχοντας ως στόχο να προσεγγίσει μια επταήμερη επίπτωση 50 λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να είναι πάνω από 100.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

austria-corona
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι στην Αυστρία για ένταση των εμβολιασμών ενόψει φθινοπώρου

το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων στην Αυστρία, που βρίσκεται στο 43,4%, αλλά οι αρχικοί εμβολιασμοί έχουν πλέον σχεδόν σταματήσει, με τους ερευνητές να προειδοποιούν για ημέρες που θα θυμίζουν την περυσινή χρονιά.
embolio, embolia
ΔΙΕΘΝΗ

Το σχέδιο της Αυστρίας κατά του κορονοϊού που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο

Αυστριακός λοιμωξιολόγος αναφέρει πως θα είναι χρήσιμη η διαδικασία επαναμβολιασμού το φθινόπωρο τονίζοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο μικρότερη είναι η προστασία του εμβολιασμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Αίρεται από σήμερα το σκληρό lockdown σε Βιέννη και Κάτω Αυστρία

Το τέλος του σκληρού lockdown - που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια - σημαίνει επίσης ότι δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το εικοσιτετράωρο στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία.