ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έτοιμος να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι 

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Ιταλίας προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τις αγορές να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλείται να βγάλει την Ιταλία από το πολιτικό αδιέξοδο καθώς σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg o Ματαρέλα, του οποίου το καθήκον είναι να επιλέξει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, είχε προηγουμένως απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα να δώσουν την ισχυρότερη δυνατή υποστήριξη σε έναν υψηλόβαθμο υποψήφιο, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φυσικά εν αναμονή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σαφώς η υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι ενθουσιάζει τις αγορές, με δεδομένη την επιτυχία του ως επικεφαλής της ΕΚΤ και θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση. Φυσικά δεν είναι οι αγορές που θα αποφασίσουν εάν θα αναλάβει την πρωθυπουργία αλλά τα η Βουλή και η Γερουσία της χώρα, με κάποια κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα τον υποστηρίξουν. 

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αρνήθηκε σχεδόν άμεσα να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Ντράγκι. Ο Βίτο Κρίμι, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, δήλωσε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις με επικεφαλής τους τεχνοκράτες είχαν δημιουργήσει «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τους Ιταλούς πολίτες».

Ταυτόχρονα αυτή η εξέλιξη μοιάζει να αποτελεί το «τέλος» για την πολιτική καριέρα του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει δικό του πολιτικό κόμμα, μπορεί να αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ