ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μπορέλ: Να παραιτηθεί από την αρνητική ρητορική η Ρωσία

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει πως οι σχέσει της ΕΕ με την Ρωσία επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις παρά εταίρου.

Δεδομένης αυτή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ο Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει ότι η παραίτηση από την αρνητική ρητορική θα ήταν καλή αρχή για την έναρξη ενός έντιμου και απευθείας διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η στάση της ΕΕ στο ζήτημα Ναβάλνι δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Στη συνέντευξη του ο Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι έχει πολιτικά κίνητρα και επικαλέσθηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση «Yves Rocher», για την οποία καταδικάστηκε. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η θέση αυτή της ΕΕ δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Παράλληλα ζήτησε ην απελευθέρωση του Ναβάλνι όπως επίσης «και των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων».

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την ΕΕ για επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, λόγω της θέσης της στην υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Μπορέλ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream-2 είπε ότι δεν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό έργο και την απόφαση για τον μέλλον του πρέπει να την λάβουν οι χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του. Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τους ισχυρισμούς των επίσημων Ρώσων αξιωματούχων ότι στη Δύση εμποδίζουν την προώθηση του ρωσικού εμβολίου, λέγοντας ότι το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, όμως μόνο εφόσον οι ειδικοί πεισθούν για την ποιότητα του και την αποτελεσματικότητα του.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική προτίθεται να συναντηθεί στην Μόσχα τόσο με τους εκπρόσωπους της ρωσικής κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας των πολιτών. Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ναβάλνι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μια τέτοια συνάντησης είπε ότι την απόφαση θα λάβει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pistopoiitiko Koronoiou, Digital Pass Corona Virus, Covid-19
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού προτείνει στη Ρωσία η ΕΕ

Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ, Μ. Έντερερ, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με το Κρεμλίνο να εκφράζει την δυσπιστία αλλά χαρακτηρίζει θετικές τις δηλώσεις του ευρωπαίου πρεσβευτή.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις

Η Ρωσία απαγόρευσε, την Παρασκευή, την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία της ΕΕ για τη ρωσική δραστηριότητα στα ουκρανικά σύνορα

Το Κίεβο κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.