Φώτο: Shutterstock

Πρόεδρος της Αργεντινής ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες

Κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή από τον πρώτο γυρο με 47,36%, ο περονιστής κεντροαριστερός υποψήφιος Αλμπέρτο Φερνάντες.

Με ποσοστό 47,36% εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο τη νίκη του ο περονιστής κεντροαριστερός υποψήφιος Αλμπέρτο Φερνάντες στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή. Ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι έλαβε 41,22%, σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, με το 75% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο 60χρονος Φερνάντες χρειαζόταν πάνω από το 45% ή τουλάχιστον το 40% με διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου για να καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γρύρο. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, όπως αναμενόταν ήδη από τον Αύγουστο, όταν στις προκριματικές εκλογές ο Φερνάντες πήρε προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του σημερινού προέδρου που επηρέασε καταλυτικά το χρηματιστήριο και το νόμισμα της Αργεντινής εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Παρά τη μεγάλη νίκη του, ο Φερνάντες καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βάλει τη χώρα σε μία τροχειά ανάκαμψης, σε μία οικονομία που μετράει ήδη πέντε τρίμηνα συρρίκνωσης που ακολούθησε την απότομη πτώση του νομίσματος της Αργεντινής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το δολάριο έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 200% έναντι του πέσο από τον Ιανουάριο του 2018.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Μισή» παραδοχή ήττας από Τραμπ: «Εχασα, άλλα από νοθεία»

Η άρνηση του Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα του δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά έχει καθυστερήσει την φυσιολογική διαδικασία της κυβέρνησης για την μετάβαση σε μια νέα προεδρία
JoeBiden
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν κέρδισε και στην Αριζόνα, συγχαρητήρια και από Κίνα

Κερδίζει και τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά 5,2 εκατομμυρίων, ή 3,4% ο Μπάιντεν , ενώ για να επικρατήσει ο Τραμπ θα έπρεπε να κερδίσει σε τρεις πολιτείες όπου ο Δημοκρατικός προηγείται, με μεγάλη ή μικρότερη διαφορά.
ΔΙΕΘΝΗ

Νικητής, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να ενώσει την Αμερική

«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει», υπογράμμισε αλλά και να «ηγηθώ των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και να επιστρέψει στην οικονομική ευημερεία.