ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κλιμακώνονται οι βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, οι δολοφονικές επιθέσεις των Ταλιμπάν συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της διεθνώς υποστηριζόμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των μαχητών.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις διαδοχικές εκρήξεις που συντάραξαν διάφορες περιοχές στην πόλη της Καμπούλ σήμερα, σύμφωνα με αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας.

Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που προκλήθηκαν από μαγνητικές βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε οχήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Φερντάουζ Φαραμάρζ. Τα θύματα ήταν πολίτες και μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις επιθέσεις, ο Φαραμάρζ δήλωσε ότι τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες συμβαίνουν κάθε μέρα στην Καμπούλ, με στόχο αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, πολίτες που εργάζονται σε κρατικές υπηρεσίες, δημοσιογράφους, μελετητές του κορανίου και ακτιβιστές. Για την πλειονότητα των επιθέσεων δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Στο μεταξύ, οι δολοφονικές επιθέσεις των Ταλιμπάν συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της διεθνώς υποστηριζόμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των μαχητών. Τρομοκρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους επίσης πραγματοποιούν τακτικά επιθέσεις.

ΗΠΑ-Γερμανία: Το επίπεδο της βίας παραμένει πολύ υψηλό

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν και κατά πόσον θα διατηρήσει στρατεύματά της στο Αφγανιστάν, ωστόσο καταγράφει ότι το επίπεδο της βίας στη χώρα συνεχίζει να είναι πάρα πολύ υψηλό, τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Όστιν.

Εκκρεμεί η λήψη απόφασης για το εάν θα αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις περί τα τέλη του Απριλίου, δυνάμει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ουάσιγκτον με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν.

«Είναι καθαρό πως η βία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο επί του παρόντος και ότι χρειάζεται να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών», ανέφερε ο κ. Όστιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

«Έχουμε δεσμευθεί να βάλουμε με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την 1η Μαΐου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

«Το Αφγανιστάν πρέπει να οικοδομήσει μια ασφαλή χώρα για τους πολίτες του καθώς το ΝΑΤΟ αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

«Για την αντιμετώπιση των διαφορών σε ακανθώδη ζητήματα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναζητεί ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης έτσι ώστε να κρατήσει τη Τουρκία στο ΝΑΤΟ», γράφει η Frankfurter Allgemeine.