ΓΔ: 876.09 0.04% Τζίρος: 84.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-texnologia-data
Φώτο: Shutterstock

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί πέφτουν στα χέρια της ευρωπαϊκής φορολογίας

Η Τζάνετ Γέλεν είπε στους ομολόγους της στη σύνοδο G20 πως οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την πρόταση για την ρήτρα «ασφαλούς λιμένα» για τις κολοσσούς της τεχνολογίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν το κυριότερο εμπόδιο για την υιοθέτηση μιας διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε στους ομολόγους της, στη σύνοδο της G20, ότι η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει την πρόταση που είχε θέσει στο τραπέζι το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για την εφαρμογή μιας ρήτρας «ασφαλούς λιμένα».

Με τη ρήτρα αυτή οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες θα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα δεχτούν το νέο φορολογικό σύστημα, σε εθελοντική βάση, ή θα συνεχίσουν με το ισχύον. Η Γαλλία χαιρέτισε αμέσως την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον, εκτιμώντας ότι πλέον είναι εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία, μέχρι το καλοκαίρι. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η εγκατάλειψη αυτής της ρήτρας του «ασφαλούς λιμένα» από την Ουάσινγκτον συνιστά «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στον δρόμο μας για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού», ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου της G20. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο κυρίως θέματα: το ελάχιστο ύψος του φόρου αλλά και το σε ποια χώρα θα καταβάλλεται αυτός.

Η αναγνώριση της δύναμης που έχουν στην αγορά και ο αντίκτυπος που έχουν οι πλατφόρμες και οι συμπεριφορές τους απέναντι σε ανταγωνιστές και κοινωνία δημιούργησε το ερώτημα, αν πρέπει να θεωρούνται υπηρεσίες με μονοπωλιακές πρακτικές που δεν ευνοούν τον ανταγωνισμό. Από τη στιγμή που τράπεζες, πάροχοι τηλεπικοινωνιών, εταιρείες ενέργειας, βρίσκονται συνεχώς υπό αυστηρό έλεγχο, ήταν αναμενόμενο ότι ανάλογους ελέγχους θα αντιμετώπιζαν τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Google, Facebook, Apple και Amazon.

Η ΕΕ βάζει όρια

Σύμφωνα με την Digital Services Act, οι τεχνολογικοί γίγαντες θα είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που περιλαμβάνεται στις πλατφόρμες τους, με την ΕΕ να επιβάλλει στις επιχειρήσεις να ελέγχουν το περιεχόμενο τους και να έχουν περισσότερη διαφάνεια στους όρους χρήσης.

Η Digital Markets Act επικεντρώνεται στις μονοπωλιακές πρακτικές και οι εταιρείες που θα οριστούν σαν «gatekeepers» (εταιρείες δηλαδή που έχουν έσοδα στην ΕΕ περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ ή κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 65 δις. ευρώ και περισσότερους από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες) θα είναι υπόλογοι σε διαφορετικούς κανόνες, και θα μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και το 10% των παγκόσμιων εσόδων τους αν τους παραβιάσουν.

Έτσι στις εταιρείες θα απαγορεύεται να συνδέουν υπηρεσίες αγορών τρίτου ή να δίνουν προτίμηση στις δικές τους υπηρεσίες ή προϊόντα έναντι των ανταγωνιστών τους και θα τις υποχρεώσει να υιοθετήσουν τιμολογιακή διαφάνεια για τους διαφημιστές, ενώ θα επιβάλλει τη φορητότητα των δεδομένων για τους χρήστες. Κάτι το οποίο θα προκαλέσει πονοκέφαλο στην Amazon που θα αναγκαστεί να σταματήσει να ευνοεί τα δικά της προϊόντα έναντι των τρίτων πωλητών που έχει στην πλατφόρμα της, ή να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από τους πωλητές για να αποφασίσει τι να πουλήσει. Η Apple επίσης θα αναγκαστεί να ανοίξει την τεχνολογία πληρωμών στις συσκευές της και για άλλους, ενώ το Facebook θα πρέπει να διαγράψει ευαίσθητα περιεχόμενα όπως αναρτήσεις και βίντεο τρομοκρατών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα

«Θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και τα μέσα μας και θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να αμυνθούμε σε περίπτωση επανεμφάνισης» της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, επέμεινε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
johnoson-emvolio-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει απόφαση για το εμβόλιο της J&J

Η επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών πρόκειται να συνεδριάσει στις 23 Απριλίου για να συζητήσει για τα επόμενα στάδια ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έρευνα για ρατσιστικά αίτια πίσω από την επίθεση σε Ινδιανάπολη

Αιτία το γεγονός ότι οι τέσσερις εκ των οκτώ νεκρών προέρχονται από την τοπική κοινότητα των Σιχ, με τις αρχές να τονίζουν ότι δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της επίθεσης σε υποκατάστημα της FedEx.