ΓΔ: 874.65 -0.13% Τζίρος: 75.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:39:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
texnologia-ypologistes
Φώτο: Shutterstock

Η εταιρεία με ελληνικό χρώμα που συνεργάζεται με κολοσσούς και τη NASA

Η BotFactory κατασκευάζει επιτράπεζιους εκτυπωτές και συναρμολογητές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και ανάμεσα στους πελάτες της βρίσκονται η Google, η Pfizer, η Jaguar, ακόμα και η NASA.

Ξεκίνησαν από την κουζίνα του σπιτιού τους, ψήνοντας ...ηλεκτρονικές πλακέτες στον φούρνο που μαγείρευαν το φαγητό τους. Σήμερα, έχουν πελάτες σε 45 χώρες του κόσμου και συνεργάζονται με τεράστιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και παγκόσμιους οργανισμούς, όπως η Google, η Pfizer, η Toyota, η Nike, η Jaguar, η HP Enterprise, η Nasa, το NYU, το Columbia University και το MIT.

Η BotFactory, η εταιρεία που δημιούργησε με τους φίλους του ο Γιώργος Κυριακού, κατασκευάζει επιτραπέζιους εκτυπωτές και συναρμολογητές (Pick and Place) ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, χρησιμοποιώντας μελάνες νανοσωματιδίων αργύρου, μηχανική όραση και τεχνητή νοημοσύνη για την κατασκευή πλακετών σε λίγες ώρες (αντί για μέρες ή σε πολλές περιπτώσεις εβδομάδες με τις σημερινές μεθόδους), μειώνοντας δραματικά τον χρόνο μετάβασης από το πρωτότυπο στο τελικό προϊόν.

«Έχουμε κάνει μια επιτυχημένη Kickstarter καμπάνια και τρεις επενδυτικούς γύρους. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε ανθρώπους που σχεδιάζουν ηλεκτρονικά κυκλώματα σε συνεχή βάση, όπως για παράδειγμα πανεπιστήμια, μεγάλες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα. Στόχος μας είναι να κάνουμε την κατασκευή ηλεκτρονικών πλακετών τόσο προσβάσιμη και άμεση όσο οι 3D εκτυπωτές κατασκευής μηχανολογικών μερών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κυριακού που μαζί με τους συνεργάτες και πρώην συμφοιτητές του δημιούργησαν την BotFactory.

Αναφερόμενους στους πελάτες και τις χώρες όπου εξάγει η εταιρεία πλέον τους επιτραπέζιους εκτυπωτές και συναρμολογητές (Pick and Place) ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, εξήγησε πως «σήμερα έχουμε πελάτες σε όλες τις ηπείρους και εξάγουμε σε 45 χώρες. Μερικοί από τους πελάτες μας είναι οι: Google, Lockheed Martin, AWS, Airbus, Bosch, Autodesk, Qualcomm, Intel, GE, Blue Origin, Apple, Pfizer, Toyota, Nike, Dr Pepper, Jaguar, HP Enterprise, Nasa, DoD, Medtronic, NYU, Columbia University και MIT».

Ερωτηθείς εάν στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την ίδια επιτυχημένη συνέχεια το εγχείρημά του, επισήμανε πως «όπως για μας, σαν τεχνολογική εταιρεία hardware, θα ήταν δυνητικά πιο ταιριαστό αν ήμασταν στο Σαν Φρανσίσκο, έτσι και η Ελλάδα ίσως να μην ήταν τότε το πιο ταιριαστό μέρος να ξεκινήσουμε. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και υπάρχουν όλο και περισσότερες startups στην Ελλάδα που προσελκύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον και εντός και εκτός της χώρας. Αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Δικαστήριο καταδικάζει την Google για συλλογή δεδομένων

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου έδειξαν πως η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι τεχνολογικοί «γίγαντες» για μονοπωλιακές τακτικές

Παράλληλα, προωθείται ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με στόχο ένα νομοθέτημα, που είναι γνωστό ως Άρθρο 230 και προσφέρει προστασία στις τεχνολογικές πλατφόρμες από ποινικές ευθύνες σχετικά με τις αναρτήσεις των χρηστών τους.