ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πέφτουν τα ποσοστά των Σοσιαλιστών στην Ισπανία

Nέα δημοσκόπηση καταγράφει πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και καταδεικνύεται ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν θα εξασφάλιζε μια λειτουργική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Πτώση καταγράφουν τα ποσοστά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, μετά τις εκλογές του Απριλίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην οποία καταδεικνύεται ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν θα εξασφάλιζε μια λειτουργική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Η Ισπανία έχει διεξάγει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα τεσσάρων ετών, όμως σε κάθε μία εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν κυβερνήσεις μειοψηφίας ή βραχυχρόνιες κυβερνήσεις, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες κατέβαλαν προσπάθειες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανάδειξη νέων πολιτικών κομμάτων, τα οποία τερμάτισαν την κυριαρχία ετών του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais, καταδεικνύει ότι η τελευταία απόπειρα να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο με μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση είναι απίθανο να καρποφορήσει.

Βάσει της δημοσκόπησης, οι Σοσιαλιστές του ασκούντος καθήκοντα πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ συγκεντρώνουν ποσοστό 27%, μικρότερο από το 28,7% στις εκλογές του Απριλίου, ενώ ο βασικός αντίπαλός τους, το Λαϊκό Κόμμα, εξασφαλίζει ποσοστό 21,6% των ψήφων, αυξημένο από το 17,1% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές.

Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης της El Pais, διεξήχθησαν μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Καταλονία, που ακολούθησε την καταδίκη εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης έως και 13 έτη.

Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα καταδεικνύεται ότι η στήριξη στους Σοσιαλιστές έχει μειωθεί, μετά τις σε πολλές περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις, την ώρα που ενισχύονται τα δεξιά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ μιας σθεναρότερης στάσης εναντίον των αυτονομιστικών κινημάτων.

Εντούτοις, μια άλλη μέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές θα αναδειχθούν σε ξεκάθαρο νικητή, με ενδεχόμενο να ηγηθούν μιας αριστερής συμμαχίας που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και που δεν θα στηρίζεται στους αυτονομιστές.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση από το κρατικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Σπουδών της Ισπανίας (CIS) διενεργήθηκε πριν από την καταδίκη των ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας και την επακόλουθη αναταραχή στην Καταλονία.

Σύμφωνα με την έρευνα του CIS, οι Σοσιαλιστές θα κέρδιζαν μεταξύ 133 και 150 εδρών στο Κογκρέσο με τις 350 έδρες, ενώ το Λαϊκό Κόμμα θα συγκέντρωνε από 74 έως 81 έδρες.

Την ώρα που οι Σοσιαλιστές θα υπολείπονταν από τις 176 έδρες που χρειάζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, άλλα αριστερά κόμματα, όπως οι Unidas Podemos, θα εξασφάλιζαν 37-45 έδρες, βάσει της δημοσκόπησης του CIS.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχητικά τα προεκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία

Αμφίρροπή αναμένεται να είναι και αυτή η εκλογική μάχη στην Ισπανία με κανένα κόμμα να μην μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία την στιγμή που οι Σοσιαλιστές αυξάνουν οριακά τις δυνάμεις τους ενώ ενισχύεται το ακροδεξιό VOX.