ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έδωσαν τα χέρια Ρωσία – Τουρκία για τον τρίτο αντιδραστήρα στο «Ακούγιου»

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή του τέταρτου αναμένεται το φθινόπωρο του 2021.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω μιας σύνδεσης τύπου τηλεδιάσκεψης κήρυξαν σήμερα την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών των κτιριακών εγκαταστάσεων του τρίτου αντιδραστήρα του υπό κατασκευήν πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία, η έναρξη της λειτουργίας του οποίου προγραμματίζεται για το 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος που έδωσε το παρών μέσω τηλεπαρουσίας δήλωσε ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή οι περισσότεροι από τους 8.000 και πλέον εργαζόμενους στον υπό κατασκευή σταθμό είναι Τούρκοι, και είπε ότι περισσότεροι από 100 Τούρκοι φοιτητές φοιτούν σήμερα στην Ρωσία, οι οποίοι στη συνέχεια θα απασχοληθούν στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου». Συνολικά φέτος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θα αποφοιτήσουν περισσότεροι από 200 Τούρκοι και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού, θα υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών που θα απασχοληθούν στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.

Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και το 99% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην ρωσική Rosatom. Ο σταθμός θα έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκατομμύρια Κιλοβάτ / ανά ώρα.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Επικίνδυνη η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής συμμαχικής της χώρας, της Λευκορωσίας, προ των πυλών της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει η Ρωσία στην αναστολή της συμμετοχής στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η συμφωνία που αποτελεί την τελευταία μιας σειράς συμφωνιών που χρονολογούνται περισσότερο από μισό αιώνα και είχε βάλει τέλος στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αναμένεται να εκπνεύσει το 2026.
ΔΙΕΘΝΗ

«Παγώνουν» οι συζητήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για μείωση των πυρηνικών όπλων

Η συνθήκη που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.