ΓΔ: 956.21 0.48% Τζίρος: 3.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ σφίγγουν τον εμπορικό κλοιό στη Huawei

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει την εφαρμογή κανόνων που αναμένεται να σφίξουν ακόμα περισσότερο τον εμπορικό κλοιό γύρω από την Huawei με στόχο να επιτευχθούν εμπορικές παραχωρήσεις από την Κίνα.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει τους κανόνες εφαρμογής ενός προεδρικού διατάγματος για την απαγόρευση συμμετοχής της κινεζικής Huawei στην αλυσίδα προμηθειών των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών, σύμφωνα με δήλωση μιας αξιωματούχου του ίδιου υπουργείου.

Οι κανόνες, που αναμένονταν να εφαρμοστούν στις αρχές του μήνα και στο πλαίσιο μιας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης στην αλυσίδα προμηθειών των τηλεπικοινωνιών, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν από την Ουάσινγκτον, ώστε να σφίξει ο εμπορικός κλοιός γύρω από την Huawei.

Μιλώντας στην διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, η αξιωματούχος του αναφερόμενου υπουργείου, Εϊλίν Αλμπανίζ δήλωσε ότι οι κανόνες εφαρμογής βρίσκονται στο στάδιο «της επεξεργασίας», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει κάποιο χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή τους. Δεν είναι «ακόμη έτοιμοι προς δημοσιοποίηση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο Λευκός Οίκος υποχρέωσε τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Εμπορίου να καταρτίσει τους νέους κανόνες, κυρίως, μέσω νέων προϋποθέσεων για την συμμετοχή εταιριών στην αλυσίδα προμηθειών του τηλεπικοινωνιακού τομέα των ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα, το υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε την Huawei Technologies Co Ltd, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των προμηθειών τηλεπικοινωνιακού υλικού παγκοσμίως, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, μέσω της καταχώρησής της, στην σχετική λίστα. Έτσι, απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις αμερικανικών εταιριών προς την Huawei χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας.

Παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τις εταιρίες των ΗΠΑ να καταθέσουν αίτηση για την χορήγηση αδειών, υποσχόμενοι ότι θα επιτρέψουν τις πωλήσεις αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Huawei (υπό την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός αυτός, δεν θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια) οι πωλήσεις αυτές, έχουν απαγορευτεί, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των αμερικανικών αρχών.

Η Αλμπανίζ δήλωσε ότι τα αιτήματα χορήγησης αδειών πώλησης εξοπλισμού στην Huawei βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, χωρίς να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή του. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρέπει να αποφανθεί για περισσότερες από 200 αιτήσεις έκδοσης των αναφερόμενων αδειών, οι οποίες και έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες του.

Αρκετοί είναι αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, χαρακτηρίζοντας την Huawei ως ένα “πιόνι,” καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τις κυρώσεις κατά της Huawei, που είναι μία από τις πιο πετυχημένες εξωστρεφείς κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτύχει (εμπορικές) παραχωρήσεις από το Πεκίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να σφίξουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Huawei

Η κινεζική Huawei βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2019 με την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζ. Ραϊμόντο να σημειώνει αν χρειαστεί θα γίνουν περισσότερα από την κυβέρνηση για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμούς στις εκδόσεις βίζα για εργαζομένους της Huawei επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε πως θα επιβληθούν περιορισμοί σε όσους υπαλλήλους κινεζικών εταιρειών που στηρίζουν καθεστώτα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεβάζοντας ξανά την ένταση με το Πεκίνο.