ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Bayer
Φώτο: Shutterstock

Ξεπέρασαν τις 42.700 οι προσφυγές κατά της Bayer στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των προσφυγών κατά του γερμανικού ομίλου Bayer, εξαιτίας της χρήσης γλυφοσάτης σε ζιζανιοκτόνο, έφτασε στις 42.700 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερμανικός χημικός και φαρμακευτικός όμιλος Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι εφεξής έχει να αντιμετωπίσει 42.700 προσφυγές που έχουν γίνει στις ΗΠΑ κατά του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη της θυγατρικής της Mosanto.

Ο αριθμός των προσφυγών αυτών καταμετρήθηκε «στις 11 Οκτωβρίου του 2019», ενώ ο αριθμός των προσφυγών ανερχόταν σε 18.400 στα τέλη Ιουλίου. Ο όμιλος αποδίδει τον πολλαπλασιασμό των προσφυγών σε μια αύξηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων δικηγόρων που αναζητούν ενάγοντες.

Η Bayer έχει μέχρι στιγμής καταδικαστεί τρεις φορές σε αποζημίωση εναγόντων στην Καλιφόρνια που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Ωστόσο τα ποσά των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει ο όμιλος μειώθηκαν σημαντικά σε δεύτερη εξέταση των υποθέσεων από δικαστή.

Ωστόσο η Bayer σχεδιάζει να ασκήσει έφεση και αμφισβητεί ότι φέρει ευθύνη, επιχειρηματολογώντας εδώ και μήνες ότι καμία ρυθμιστική αρχή σε όλον τον κόσμο δεν έχει συμπεράνει την επικινδυνότητα της γλυφοσάτης από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ταυτοχρόνως, ο όμιλος δηλώνει ότι μετέχει «με εποικοδομητικό τρόπο» στην διαμεσολαβητική διαδικασία για την οποία έδωσε εντολή ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια, η οποία θα επιτρέψει, αν είναι επιτυχής, να επιλυθούν οι ένδικες διαφορές χωρίς μακρές δικαστικές διαδικασίες.

Η Bayer, η γερμανική εταιρεία που βρήκε την ασπιρίνη, έβαλε το μεγαλύτερο στοίχημα στην ιστορία της πέρυσι με την εξαγορά της Monsanto έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποντάροντας στην καταφυγή στην χημεία για να τραφεί ο ολοένα και πολυπληθέστερος πλανήτης ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο έκτοτε ο όμιλος οφείλει να αντιμετωπίσει την αμφιλεγόμενη φήμη της αμερικανικής εταιρείας, ταυτοχρόνως στο εμπόριο γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και σε αυτό των φυτοφαρμάκων, που βρίσκονται στο στόχαστρο διαφόρων δικαστικών διαδικασιών και αποτελούν θέμα δημόσιων πολιτικών συζητήσεων σε πολλές χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Βανς-Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ιράν και τις πτυχές πιθανής συμφωνίας τερματισμού του πολέμου, σύμφωνα με το Axios.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πράκτορες μεταναστευτικής αστυνομίας σε 14 αεροδρόμια

Λόγω έλλειψης προσωπικού ασφαλείας από τη δημοσιονομική παράλυση, πράκτορες της ICE αναπτύχθηκαν σε 14 αεροδρόμια των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας βασικά καθήκοντα φύλαξης ενώ η TSA επικεντρώνεται στους ελέγχους.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πολύ καλές συνομιλίες με Ιράν, πιθανή συμφωνία με Τεχεράνη

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καλές συνομιλίες με το Ιράν, που ξεκίνησαν το Σάββατο, και υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας. Υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει ειρήνη και συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δίνοντας πενθήμερη προθεσμία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αρνείται συνομιλίες με τις ΗΠΑ, επιμένει η Τεχεράνη

Το Ιράν διέψευσε ότι είχε πρόσφατες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, παρά δηλώσεις του Τραμπ περί προόδου. Το ΥΠΕΞ αναφέρει πως μόνο μέσω φιλικών χωρών έχουν λάβει αμερικανικά αιτήματα για διαπραγματεύσεις από την έναρξη του πολέμου.
Υπεράκτια αιολικά πάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 1 δισ. δολάρια αποζημίωση στη TotalEnergies για δύο αιολικά πάρκα

Η TotalEnergies θα αποζημιωθεί με σχεδόν 1 δισ. δολάρια για ακυρώσεις συμβάσεων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, με τα χρήματα να διοχετεύονται σε αμερικανικά έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως ανακοινώθηκε στο CERAWeek στο Χιούστον.