ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
brexit-trofima-dasmoi-metafores
Φώτο: Shutterstock

Πλήγμα για τις βρετανικές εξαγωγές τον πρώτο μήνα μετά το Brexit

Το έλλειμμα στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός της ΕΕ, συρρικνώθηκε στα 9,8 δισεκ. λίρες τον Ιανουάριο, από 14,3 δισεκ. λίρες τον Δεκέμβριο.

Οι εξαγωγές από τη Βρετανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι εισαγωγές της χώρας από την ΕΕ κατέγραψαν βουτιά κατά τον πρώτο μήνα της νέας εμπορικής σχέσης του Λονδίνου με το ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι εξαγωγές προϊόντων προς την ΕΕ, εξαιρουμένου του μη νομισματικού χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, κατέγραψε βουτιά 40,7% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28,8%.

Η ONS είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το πλήγμα στο εμπόριο λόγω της πανδημίας της COVID-19 καθιστά δύσκολο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος που έχουν στα στοιχεία του Ιανουαρίου οι νέες τελωνειακές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω του Brexit. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό έπληξε το εμπόριο στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την ONS, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι «μέρος της επιβράδυνσης του εμπορίου αγαθών στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 μπορεί να αποδοθεί στη διατάραξη που προκλήθηκε από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου».

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι τα αδύναμα στοιχεία πιθανόν αποτυπώνουν μια περίοδο ανάπαυλας ύστερα από την προμήθεια και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit ενώ κατέδειξε επίσης το νέο πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία λόγω του κορονοϊού και που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

«Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που δυνητικά συνέβαλαν στη μείωση στο εμπόριο αγαθών τον Ιανουάριο», ανέφερε η ONS.

Το έλλειμμα στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός της ΕΕ, συρρικνώθηκε στα 9,826 δισεκ. λίρες τον Ιανουάριο από 14,315 δισεκ. λίρες τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία διευρύνει τις εμπορικές της σχέσεις σε Ασία και Ειρηνικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενταχθεί στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP).
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 6 εκατ. αιτήσεις Ευρωπαίων για να ζήσουν στη Βρετανία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που μπορούν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη Βρετανία πριν από την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους θα διατηρήσουν το δικαίωμα να εργάζονται και να σπουδάζουν ενώ θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε επιδόματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έτοιμη για συμμετοχή σε εμπορική συμφωνία στον Ειρηνικό

Η Βρετανία ελπίζει ότι θα διαμορφώσει μία θέση για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο εμπόριο ως μία εξαγωγική χώρα ποιοτικών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και προσφοράς επαγγελματικών υπηρεσιών.