ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο fund της ΕΑΤΕ για τη χρηματόδοτηση startup και μεταφορά τεχνολογίας

Το νέο ταμείο θα έχει τη μορφή fund-of-funds και σκοπός του είναι να στηρίξει τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια.

Στη σύσταση ενός νέου ταμείου, με την ονομασία AccelerateTT, προχώρησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας (startups) και της μεταφοράς τεχνολογίας (transfer technology).

Ειδικότερα, το ταμείο αυτό έχει τη μορφή fund-of-funds και φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability).

Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Οι επενδύσεις των νέων funds θα κατευθυνθούν για κεφάλαια σποράς και μεταφοράς τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η προαγωγή και σύνδεση της έρευνας με την αγορά και δεν θα ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ ανά startup επιχείρηση. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι διαχειριστές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν πρόσβαση στους φορείς ανάδειξης νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Την ίδια στιγμή, τα συνολικά ίδια κεφάλαια, που θα μοχλευθούν και θα κατευθυνθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκ. ευρώ.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα AccelerateTT είναι ένα ακόμα χρηματοδοτικό προϊόν που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στον χώρο της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας. Με επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιριών στοχεύει στην γρήγορη εξέλιξή τους και παράλληλα στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτού του οικοσυστήματος. Επίσης, σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αυτού είναι η χρηματοδότηση της μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία μας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με συντεταγμένο πρόγραμμα, ενισχύει την καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα και είμαι πεπεισμένος ότι σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την καινοτομία και την τεχνολογία στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Καθηγ. Χάρης Λαμπρόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης συμπληρωματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η Πολιτεία αποδεικνύει εμπράκτως τη στρατηγική της στόχευση για την περεταίρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και την προαγωγή και σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Στόχος μας είναι η χρηματοδότηση αυτή να φτάσει στο μέγιστο δυνατό αριθμό startups, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και επιβραβεύοντας έτσι τις επιχειρηματικές εκείνες ιδέες και ομάδες, που είτε αναπτύσσονται, είτε επιβιώνουν και πρωταγωνιστούν εν μέσω της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ