ΓΔ: 2157.71 -0.14% Τζίρος: 5.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:31:44
Φωτό: Shutterstock

Διώρυγα του Σουέζ: Ελπίδες για αποκόλληση του πλοίου εντός της ημέρας

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο.

Ο πρόεδρος της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given που έχει μπλοκάρει από την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε πως ευελπιστεί ότι το πλοίο θα αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι σε συνέντευξη Τύπου χθες, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σήμερα στον ιαπωνικό Τύπο. Δήλωσε πως ελπίζει σε αποκόλληση του Ever Given «αύριο (σήμερα, Σάββατο) το βράδυ» (ώρα Ιαπωνίας).

Η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι, από όπου περνά το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με ειδικούς.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο. Σύμφωνα με τη Lloyd's List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα χθες στις δύο άκρες του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του μαύρου χρυσού την Τετάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Παγκόσμια προτεραιότητα η ασφάλεια στη ναυτιλία και τους ναυτικούς

Ο Β. Κικίλιας δήλωσε ότι 10 ελληνικά πλοία βρίσκονται στον Κόλπο, με συνεχή επικοινωνία με τα πληρώματα. Τόνισε ότι η ασφάλεια των ναυτικών είναι προτεραιότητα και δεν αποκλείονται περαιτέρω προβλήματα λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη η ανησυχία για ενέργεια και ανεφοδιασμό από τα Στενά του Ορμούζ

Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς οι απειλές της Τεχεράνης οδηγούν πλοία να αποφεύγουν το πέρασμα, επιτείνοντας την παγκόσμια ενεργειακή ανασφάλεια.
Κάστρο στο Ομάν
ΔΙΕΘΝΗ

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από βλήμα στα ανοικτά του Ομάν

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Νησιών Μάρσαλ δέχθηκε επίθεση από βλήμα ανοιχτά του Ομάν, 44 ναυτικά μίλια από τη Μουσκάτ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή διαρροές. Η διαχειρίστρια εταιρεία V Ships δεν έχει σχολιάσει.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η θάλασσα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της ιστορίας στη ναυτιλία, ευχόμενος καλή χρονιά σε όλους. Ο υφυπουργός Γκίκας ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού για την καθοριστική προσφορά τους στη θαλάσσια ασφάλεια.