ΓΔ: 902.52 0.05% Τζίρος: 8.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Σύννεφα» στην Ιταλία για τους χειρισμούς Ντράγκι με τα εμβόλια

Οι Ιταλοί δηλαδή άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι και ο Μάριο Ντράγκι, παρά την μεγάλη εμπειρία του βρίσκει μπροστά του αρκετά εμπόδια, με αποτέλεσμα ορισμένοι να έχουν αρχίσει να απογοητεύονται.

Η Ιταλία συνεχίζει να ελπίζει αλλά τα νούμερα δεν βοηθούν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει εμβολιαστεί (και με τις δυο δόσεις) μόνον το 23% των πολιτών άνω το 80 ετών, αναφέρει η Deutsche Welle. Σε οκτώ περιφέρειες σε σύνολο είκοσι το ποσοστό αυτό κατεβαίνει κάτω από το 20%. Όλα αυτά παρά την κινητοποίηση του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Κατά συνέπεια είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 80% των ηλικιωμένων μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ιταλία ειδικότερα η ίδια η κυβέρνηση αμφισβητεί μέρος των μέχρι τώρα ενεργειών. Ο Ντράγκι είπε ξεκάθαρα ότι όλες οι προσπάθειες έπρεπε να επικεντρωθούν στους ηλικιωμένους και όχι σε άλλες κατηγορίες πολιτών. Η αναφορά του βέβαια δεν είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά σε δασκάλους και καθηγητές σχολείων και πανεπιστημίων, που έχουν βρεθεί σε σειρά προτεραιότητας.

Ντράγκι εναντίον φαρμακοβιομηχανιών

Αυτό που πολλοί φοβούνται είναι ότι όσοι πολίτες το επιθυμούν τελικά δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση τους το είχε υποσχεθεί αλλά αν δεν σημειωθεί θεαματική αύξηση στο ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας, η δέσμευση θα μείνει στα χαρτιά. Οι Ιταλοί δηλαδή άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι και ο Ντράγκι, παρά την μεγάλη εμπειρία του βρίσκει μπροστά του αρκετά εμπόδια. Και κάποιοι απογοητεύονται.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ πάντως δεν χρησιμοποιεί διπλωματικές περιστροφές. «Έχουμε την εντύπωση ότι κάποιες εταιρίες πούλησαν τα  ίδια εμβόλια σε τρεις διαφορετικούς πελάτες», δήλωσε ο «Σούπερ Μάριο».

Τα περιοριστικά μέτρα, τέλος, πρόκειται να παραταθούν: πριν από το Μάιο τα εστιατόρια, τα καφέ και  τα γυμναστήρια δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν κανονικά. Και ούτε φυσικά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Από την Λέγκα ο Ματέο Σαλβίνι δηλώνει ότι είναι ασύλληπτο να μην «ξανανοίξει» η χώρα μέσα στον Απρίλιο. Αλλά ο Ντράγκι του απαντά με απλό όσο και αποστομωτικό τρόπο: «Το πότε ξανανοίξει θα μας το πούνε τα επιδημιολογικά στοιχεία».  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Draghi
ΔΙΕΘΝΗ

Ντράγκι: Aνάγκη αλλαγής των κανόνων Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το να επιμείνουμε στους ίδιους κανόνες του παρελθόντος με τη σημερινή χρηματο-οικονομική υποδομή, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεωρώ κάτι το μη ρεαλιστικό».
ergazomenoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Από 15/10 οι δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στα γραφεία τους

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που το επιθυμούν, η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τη λήξη, δηλαδή, της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού.