ΓΔ: 2484.69 0.38% Τζίρος: 304.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτό: Shutterstock

Ξεκίνησε εκ νέου η επιχείρηση αποκόλλησης του Ever Given στο Σουέζ

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η επιχείρηση ρυμούλκησης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγο.

Αν αποτύχει η απόπειρα αποκόλλησής του 400 μέτρων Ever Given, το οποίο προσάραξε στο νότιο τμήμα της Διώρυγας εν μέσω ισχυρών ανέμων νωρίς την Τρίτη, προκαλώντας προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα καθώς απέκλεισε μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου, θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια αύριο το πρωί, όπως δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν τα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πηγές, για να αποκολληθεί το πλοίο θα πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι άμμου γύρω από την πλώρη του.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφου ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι σε συνέντευξη Τύπου χθες, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σήμερα στον ιαπωνικό Τύπο. Δήλωσε πως ελπίζει σε αποκόλληση του Ever Given «αύριο (σήμερα, Σάββατο) το βράδυ» (ώρα Ιαπωνίας).

Η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι, από όπου περνά το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με ειδικούς.

Παράλληλα, τις χώρες που προσφέρουν βοήθεια στην Αίγυπτο για την αποκόλληση του πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ ευχαρίστησε σήμερα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.

Τόνισε ότι η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ χρησιμοποιεί όλη την εσωτερική τεχνογνωσία και εξοπλισμό για την επίλυση του προβλήματος.

«Παλεύουμε ενάντια στο χρόνο για να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία στη ζωτική θαλάσσια αρτηρία που εξυπηρετεί ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο δύο πλοία πέρασαν σήμερα τα Στενά του Ορμούζ υπό το ρίσκο

Ελάχιστα πλοία διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ σήμερα, καθώς οι ναυτιλιακές πλατφόρμες κατέγραψαν μόνο το Disha με φορτίο LNG και το Kaiser να εξέρχονται, εν αναμονή συμφωνίας με το Ιράν για επαναλειτουργία της διόδου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πλοία με πετρέλαιο αρχίζουν να εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι πλοία με πετρέλαιο βγαίνουν από τα Στενά του Ορμούζ, ακολουθώντας τη Νότια Οδό που είναι ασφαλής και προστατευμένη, σύμφωνα με ανάρτηση του στο Truth Social.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Πετρελαιοφόρο από τον Κόλπο κατευθύνεται στην Ευρώπη μετά από μήνες

Το δεξαμενόπλοιο Advantage Victory, με σημαία Μάρσαλ, μεταφέρει δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού από τον Κόλπο στην Ευρώπη, με προορισμό το Ρότερνταμ, όπου αναμένεται να φτάσει στις 7 Ιουλίου, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερα ιρανικά τάνκερ πέρασαν τα Στενά με 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Τέσσερα ιρανικά δεξαμενόπλοια διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ τη Δευτέρα, μεταφέροντας 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, στην πρώτη τέτοια κίνηση από τον αμερικανικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Kpler.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε νέο ιρανικό φορέα για τον έλεγχο του στενού Ορμούζ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην ιρανική Αρχή Στενού Περσικού Κόλπου για την επιβολή τελών στο Στενό του Ορμούζ, απειλώντας με κυρώσεις και όσους πληρώνουν τέλη, καθώς θεωρείται ότι στηρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης.