ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λύση εντός του ΟΟΣΑ για τη διεθνή φορολογία αναζητούν ΗΠΑ - Γαλλία

Την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ για μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, παρουσίασε η Τζάνετ Γέλεν σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Για την εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με τις επικείμενες συζητήσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη διεθνή φορολογία, συζήτησαν χθες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και ο Γάλλος ομόλογός της, Μπρουνό Λεμέρ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η Γέλεν έδωσε έμφαση στην υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ, για μία δυναμική οικονομική ανάκαμψη και εξήγησε τα ευρύτερα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων στις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

«Η υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της σε μέτρα προώθησης της παγκόσμιας ανάκαμψης μέσω πολύπλευρων μηχανισμών, αλλά και της παροχής υποστήριξης στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα», τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Περίπου 140 χώρες επιδιώκουν την ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι τα μέσα του 2021 για τον εκσυγχρονισμό των ξεπερασμένων κανόνων σχετικά με το φόρο που μπορούν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στο διασυνοριακό εμπόριο, αλλά και για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου ελάχιστου ορίου στην επιβολή φόρου για τις εταιρικές κοινοπραξίες.

Παράλληλα, η Γέλεν υπογράμμισε τη δέσμευσή της για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας μέσω του ΟΟΣΑ, ενώ θα συζητήσει το ζήτημα αυτό και με τους ομολόγους της στην ομάδα χωρών G20 κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, απέφυγαν να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών στις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων εισαγωγές γαλλικής σαμπάνιας, όπως και στα γαλλικά καλλυντικά, στις τσάντες χειρός, αλλά και σε άλλα γαλλικά προϊόντα, καθώς η υλοποίηση της απειλής επιβολής δασμών θα είχε το χαρακτήρα αντιποίνων για την επιβολή φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών στη Γαλλία.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής επιβολής των δασμών, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία παγκόσμια λύση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Καθρίν Τάι, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ίδιο ισχύει και για την απειλή επιβολής δασμών σε προϊόντα από την Αυστρία, τη Βρετανία, την Ινδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, σε αντίποινα για την επιβολή φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες από τις αναφερόμενες χώρες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσθετους δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019.