ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mianmar-myanmar
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία της Γερμανίας για εμφύλιο στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας καλεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της Μιανμάρ ενώ οι βιρμανοί στρατηγοί που έχουν καταλάβει την εξουσία έχουν σκοτώσει ήδη 550 πολίτες.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μιανμάρ με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας να προειδοποιεί πως ενδέχεται να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και υπογραμμίζει πως «ο στρατός έχει οδηγήσει τη Μιανμάρ στο χείλος της καταστροφής μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες. Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί, χιλιάδες άλλοι έχουν τραπεί σε φυγή». 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στα γερμανικά Μέσα, παρότρυνε όλους τους παράγοντες να αυξήσουν την πίεση στο στρατιωτικό καθεστώς ώστε να δεχθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους εταίρους της Μιανμάρ στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Κανένας στην περιφέρεια δεν θέλει η Μιανμάρ να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο – ούτε καν εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να περισωθεί η δημοκρατία» στη χώρα αυτή, εκτίμησε ο κ. Μάας. Οι βιρμανοί στρατηγοί κωφεύουν στη διεθνή κατακραυγή και αψηφούν τις κυρώσεις που τους επέβαλαν δυτικές κυβερνήσεις, ιδίως αυτές των ΗΠΑ, του ΗΒ και της ΕΕ.

Στη βίαιη καταστολή των καθημερινών διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 550 ανθρώπους, ανάμεσά τους 46 παιδιά, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, βιρμανική ΜΚΟ. Τουλάχιστον 2.751 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και πολλοί έχουν «εξαφανιστεί» μετά την προσαγωγή τους από τις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος, ενώ εκκρεμούν τουλάχιστον 126 εντάλματα σύλληψης.

Παράλληλα πάνω από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση ανταρτών εθνικής μειονότητας, καταγγέλλοντος πως οι επιδρομές είχαν «πολλά θύματα» και προκάλεσαν «την καταστροφή σχολείων και χωριών».

«Πάνω από 12.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν, κάτι προκαλεί μείζονα ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η Εθνική Ένωση των Κάρεν, μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα. Αντιδρώντας στο λουτρό αίματος των βιρμανικών δυνάμεων ασφαλείας με θύματα ανθρώπους που εναντιώνονταν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, η οργάνωση κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα στρατιωτική βάση στην επαρχία Κάρεν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της χούντας στη Μιανμάρ

Εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις «θα ωθήσουν τον βιρμανικό λαό προς μια εμφύλια σύρραξη μεγάλης κλίμακας», η Μόσχα επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει προς το παρόν τη στρατιωτική συνεργασία της με τη χούντα.