ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη θέλει ο Ερντογάν για να τονώσει την εικόνα του

Με τη δημοτικότητα του να βυθίζεται και εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης ο Ερντογάν βάζει πλώρη για νέα μεγαλόπνοα πλάνα και φυλακίζει αυτούς που εκφράζουν αντίθετη γνώμη.

Ένα νέο μεγάλο πλάνο επιχειρεί να «πουλήσει» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία μιας διώρυγας, που θα περνάει μέσα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά ώστε να ανοίξει μια καινούργια διαδρομή για πλοία με στόχο να φτιάξει την «πληγωμένη» του εικόνα.

Όπως αναφέρει άρθρο των New York Times δέκα από τους 104 απόστρατους ναυάρχους που προκάλεσαν δημόσια τον πρόεδρο σε ανοιχτή επιστολή τους για το νέο μεγαλόπνοο πλάνο του βρέθηκαν στη φυλακή με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα ενώ παράλληλα ο Ερντογάν είναι πλέον αντιμέτωπος με μία από τις πλέον δύσκολες πολιτικές στιγμές του εν μέσω πανδημίας με την οικονομία να δέχεται πλήγμα και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη δημοτικότητα του να χάνει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Έτσι, με στόχο να τονώσει το ηθικό του κόμματός του ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας διώρυγας, που θα περνάει από την Κωνσταντινούπολη, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη θάλασσα του Μαρμαρά για να δημιουργήσει μία νέα διαδρομή για πλοία, παράλληλα με το στενό του Βοσπόρου.

«Αγκάθι» στα σχέδιά του είναι η Συνθήκη του Μοντρέ, μια διεθνή συμφωνία που συνάφθηκε το 1936 μεταξύ των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην αστάθεια και τις εντάσεις σε μια από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο. Η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας δεσμεύεται να απελευθερώσει τα περάσματα για επιβατηγά και εμπορικά πλοία αλλά με αυστηρό έλεγχο των πολεμικών πλοίων.

Μπορεί η συνθήκη αυτή καθορίζει τη χρήση των φυσικών θαλάσσιων περασμάτων αλλά ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι αν θέλει μπορεί να την παραβλέψει.  Εκπρόσωπος του κόμματός του, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Ερντογάν έχει την εξουσία να το κάνει αυτό εάν θέλει.

Αναλυτές βέβαια βλέπουν πόσο απίθανη αλλά και επικίνδυνη για την Τουρκία είναι η παραβίαση της συμφωνίας αυτής ενώ η υπόνοια και μόνο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και εκτός αυτής. Αντίθετοι και οι  απόστρατοι ναύαρχοι της Τουρκίας που με ανοιχτή τους επιστολή σε ένα εθνικιστικό site προειδοποίησαν ότι η Συνθήκη του Μοντρέ δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ο Ερντογάν στη συνέχεια επιβεβαίωσε τη συνέχιση των δεσμεύσεων προς τη συνθήκη αλλά εξαπέλυσε νέα επίθεση τόσο προς τους απόστρατους όσο και προς την αντιπολίτευση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Γιοκ» από τον Ερντογάν για πιθανή συνάντηση με Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της χώρας του στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και πως θα πρέπει να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

NATO: Νέες απειλές σε Σουηδία και Φινλανδία από τον Ταγίπ Ερντογάν

Απευθυνόμενος στον Τύπο κατά το κλείσιμο της συνόδου της ατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, απαίτησε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».