ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Γερμανία: Ποιες αλλαγές στη νομοθεσία φέρνει η πανδημία του κορονοϊού

Η χαλάρωση των μέτρων θα επιτρέπεται από τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας πέσει για πέντε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες κάτω του ορίου του 100.

Το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο αποφάσισε την Τρίτη το πρωί αλλαγές στο νόμο για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων. Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται αρμοδιότητες των κρατιδίων σε θέματα υγείας στο ομοσπονδιακό κράτος, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε καιρούς πανδημίας ανεξαιρέτως παντού στη Γερμανία, σε νομούς και μεγαλουπόλεις όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Μέχρι στιγμής το κάθε κρατίδιο χειρίζεται το ζήτημα του lockdown και των χαλαρώσεων όπως κρίνει το ίδιο σκόπιμο.

Με τη νέα νομοθεσία, σε περιοχές όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το όριο του 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες, θα επιβάλλεται αυτόματα η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα περιορίζονται στο ένα νοικοκυριό με ένα άτομο από ένα άλλο νοικοκυριό, ενώ σε περίπτωση θανάτου θα μπορούν να παραβρίσκονται ως και 15 άτομα στην κηδεία. Εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και ορισμένες άλλες εξαιρέσεις, όπως βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια, θα σταματήσει να λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, ξενοδοχεία καθώς και η εστίαση. Εκτός από τον επαγγελματικό αθλητισμό, θα επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση. Τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά, με την προϋπόθεση ότι δάσκαλοι και μαθητές θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ. Τα σχολεία κλείνουν από τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το όριο του 200 για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Κριτήρια για χαλαρώσεις

Πέραν αυτών των μέτρων τα ομόσπονδα κρατίδια διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλλουν και άλλους περιορισμούς. Η χαλάρωση των μέτρων θα επιτρέπεται από τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας πέσει για πέντε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες κάτω του ορίου του 100. Η άρση των περιορισμών δεν θα εφαρμόζεται αμέσως, αλλά μετά από άλλες δύο ημέρες. Αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με εσπευσμένες διαδικασίες από το την ομοσπονδιακή βουλή και κατόπιν θα συζητηθεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου αντιπροσωπεύονται τα 16 γερμανικά κρατίδια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έσπασε το «φράγμα» των 3 εκατ. κρουσμάτων κορονοϊού

Ο δείκτης επίπτωσης τις τελευταίες 7 ημέρες, που παρακολουθείται στενά από τις αρχές, διαμορφώθηκε σε 136,4 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, κάτω από το όριο που συνεπάγεται την επιβολή αυστηρότερων μέτρων.
merkel, eurwkoinoboulio, EE
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ απειλεί τα κρατίδια της Γερμανίας με αυστηρότερο lockdown

Η κα Μέρκελ άσκησε κριτική στους εργοδότες οι οποίοι, δεν εφαρμόζουν επαρκώς την τηλεργασία και ζήτησε για μια ακόμη φορά όσοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους να υποβάλλονται σε τεστ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλειστικά με αρνητικό τεστ κορονοϊού τα ταξίδια στη Γερμανία

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε καραντίνα στη χώρα διαμονής τους, ενώ τα σχετικά έξοδα θα πρέπει να τα πληρώσουν από τη τσέπη τους.