ΓΔ: 905.6 0.01% Τζίρος: 22.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Syria
Shutterstock

Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαίου στη Συρία, με προβάδισμα για Άσαντ

Η ψηφοφορία θα επιτρέπεται στους Σύρους που ζουν σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές ή σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό αλλά είναι εγγεγραμμένοι στις πρεσβείες της χώρας τους.

Η Συρία θα διενεργήσει προεδρικές εκλογές στις 26 Μαϊου που πιθανόν να διατηρήσουν στην εξουσία τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ σε μια χώρα που είναι ρημαγμένη από μια δεκαετία πολέμου.

Οι εκλογές θα είναι οι δεύτερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Μάρτιο του 2011 χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια πολιτική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο από τον οποίο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 388.000 άνθρωποι και έχει εκτοπιστεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Η διενέργεια εκλογών, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής Χαμούντα Σαμπάγκ, βρίσκει την χώρα βυθμισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση. Ο Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ, το 2000, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του. Ο 55χρονος είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές τον τρίτο χρόνο του πολέμου, το 2014, εξασφαλίζοντας το 88% των ψήφων.

Από τότε, οι κυβερνητικές δυνάμεις επανέκτησαν τμήματα των εδαφών, τον έλεγχο των οποίων είχαν αντάρτες και τζιχαντιστές, με την στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της πολιτοφυλακής του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ. Αλλά μεγάλα τμήματα της Συρίας ακόμη παραμένουν εκτός κυβερνητικού ελέγχου και οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε αυτές τις περιοχές.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, την οποία ελέγχει η οργάνωση Χαγιάτ-Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων των γειτονικών περιοχών, όπου άλλες οργανώσεις ανταρτών έχουν παρουσία, έχει πληθυσμό 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές εξαιτίας της βίας.

Επίσης δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν Σύροι που ζουν σε περιοχές των συνόρων που ελέγχονται από τουρκικά στρατεύματα και από πληρεξούσιες πολιτοφυλακές καθώς και άλλοι που κατοικούν στις περιοχές του βορρά όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κούρδοι και όπου δεν υπάρχει παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η ψηφοφορία θα επιτρέπεται στους Σύρους που ζουν σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές ή σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό αλλά είναι εγγεγραμμένοι στις πρεσβείες της χώρας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Νύχτα τρόμου στη Συρία με ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και νεκρούς

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφος της Συρίας να μετατραπεί σε προγεφύρωμα των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.
Asad, Syria, Siria
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιξαν οι κάλπες για τις «τυπικές» προεδρικές εκλογές σε Συρία

Βάσει του εκλογικού νόμου οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία για δέκα χρόνια συνεχόμενα, ένας όρος που αποκλείει προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης που ζουν αυτοεξόριστες στο εξωτερικό.