ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germany, Germania, Laschet, CDU
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Το CDU στηρίζει τον Άρμιν Λάσετ ως υποψήφιο καγκελάριο

Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών ανανεώνει τη στήριξή του για την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος. Αβεβαιότητα για τη στάση των Χριστιανοκοινωνιστών.

Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εκφράστηκε υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, για το αξίωμα του καγκελαρίου στις εκλογές το Σεπτέμβριο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε χθες στο διαδίκτυο και διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών επιβεβαίωσε τη νύχτα με 31 ψήφους υπέρ του Α. Λάσετ, 9 υπέρ του Μ. Ζέντερ και 6 λευκά την απόφαση, στην οποία είχε καταλήξει τη Δευτέρα πριν μια εβδομάδα. Η ομόφωνη απόφαση τότε είχε προκαλέσει σειρά αρνητικών αντιδράσεων στις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ οι Χριστιανοκοινωνιστές αρνήθηκαν να την αποδεχθούν. Δεκάδες βουλευτές του CDU αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός στελεχών και κομματικών οργανώσεων εξέφραζαν δημόσια τη στήριξη τους για τον Μάρκους Ζέντερ.

Συνέπεια αυτής της εξέλιξης, αλλά και της επιμονής του Βαυαρού πρωθυπουργού στην υποψηφιότητά του, ήταν, ο κ. Λάσετ να συγκαλέσει το πρωί της Δευτέρας για το βράδυ το προεδρείο του CDU σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει αλλά και να αποφασίσει, αν θα παραμείνει υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία ή όχι.

Πόλωση στο προεδρείο

Η συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Άρμιν Λάσετ και του Μάρκους Ζεντερ. Την υποψηφιότητα Ζέντερ υποστήριξαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι των ανατολικογερμανικών κρατιδίων. Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι η πλειοψηφία της κομματικής βάσης του CDU προτιμά τον Βαυαρό πρωθυπουργό. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια απόφαση του προεδρείου υπέρ του κ. Λάσετ πρότειναν να μην διεξαχθεί ψηφοφορία αλλά να συγκληθεί προηγουμένως συνέλευση των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος. Την πρόταση απέρριψε το προεδρείο με 29 ψήφους έναντι 14.

Την υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ υποστήριξαν η υπουργός Άμυνας και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σειρά πρωθυπουργών αλλά και ο πρόεδρος της βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην παρέμβασή του ο τελευταίος επισήμανε ότι την Τρίτη θα πρέπει οι πρόεδροι των δύο χριστιανικών κομμάτων να ανακοινώσουν το όνομα του κοινού υποψήφιου καγκελαρίου.

Λογικά αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Λάσετ. Παράλληλα ο Μάρκους Ζέντερ είχε διαβεβαιώσει ότι το CSU ως μικρότερο κόμμα θα δεχτεί την απόφαση του μεγαλύτερου αδελφού κόμματος. Παρόμοια διαβεβαίωση είχε δώσει όμως και πριν μια εβδομάδα για να την αθετήσει στη συνέχεια – παρ' ότι το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών είχε ομόφωνα εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λάσετ. Πάντως, η αβεβαιότητα παραμένει αν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές τηρήσουν αυτή τη φορά τη δέσμευσή τους. Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, σθεναρός υποστηρικτής του Άρμιν Λάσετ, προειδοποίησε ότι μια απόφαση υπέρ του κ. Λάσετ δεν θα γίνει αποδεκτή από «πολλούς» στο ίδιο το CDU.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Καταδικάζει τον πόλεμο, δεν ζητά συγνώμη για την στάση της στον Πούτιν

Η πρώην καγκελάριος, κληθείσα να απαντήσει εάν θα μπορούσε ασκώντας διαφορετική πολιτική να είχε αποτρέψει τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ευθέως: «Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου».
ΔΙΕΘΝΗ

Α. Μέρκελ: Καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας, αλληλεγγύη στην Ουκρανία

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η τέως Καγκελάριος τοποθετήθηκε, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της.