ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τουρκία: «Θύελλα» για τη χρήση των 165 δισ. δολ. από τα αποθεματικά

Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό και τα χρήματα που κρατά η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των άλλων τραπεζών της χώρας, έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% από τις αρχές του 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας χρησιμοποίησε 165 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθεματικά  για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς εξελίξεις του 2019 και του 2020 και μπορεί να το κάνει ξανά αν χρειαστεί, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Η κεντρική τράπεζα έχει περίπου 90 δισ. σήμερα σε αποθεματικά», ανέφερε σε ομιλία του στην Άγκυρα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη μείωση στα διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας την περίοδο που ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο  Αλμπαϊράκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2020.

Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό και τα χρήματα που κρατά η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των άλλων τραπεζών της χώρας, έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% από τις αρχές του 2020 στα 89,3 δισ. τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι πάνω από 100 δισ. από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας δαπανήθηκαν για να αποφευχθεί μία εκτός ελέγχου πτώση της λίρας μόνο το προηγούμενο έτος.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν υποχωρήσει πάνω από 75%, ενώ τα χρήματα που δανείστηκαν από τις τράπεζες μέσω βραχυπρόθεσμών swaps ανήλθαν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν αυτές οι συναλλαγές μέσω swaps αφαιρεθούν από τα καθαρά αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, αυτά περνούν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Γιοκ» από τον Ερντογάν για πιθανή συνάντηση με Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της χώρας του στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και πως θα πρέπει να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

NATO: Νέες απειλές σε Σουηδία και Φινλανδία από τον Ταγίπ Ερντογάν

Απευθυνόμενος στον Τύπο κατά το κλείσιμο της συνόδου της ατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, απαίτησε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».