ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τουρκία: «Θύελλα» για τη χρήση των 165 δισ. δολ. από τα αποθεματικά

Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό και τα χρήματα που κρατά η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των άλλων τραπεζών της χώρας, έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% από τις αρχές του 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας χρησιμοποίησε 165 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθεματικά  για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς εξελίξεις του 2019 και του 2020 και μπορεί να το κάνει ξανά αν χρειαστεί, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Η κεντρική τράπεζα έχει περίπου 90 δισ. σήμερα σε αποθεματικά», ανέφερε σε ομιλία του στην Άγκυρα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη μείωση στα διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας την περίοδο που ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο  Αλμπαϊράκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2020.

Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό και τα χρήματα που κρατά η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των άλλων τραπεζών της χώρας, έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% από τις αρχές του 2020 στα 89,3 δισ. τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι πάνω από 100 δισ. από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας δαπανήθηκαν για να αποφευχθεί μία εκτός ελέγχου πτώση της λίρας μόνο το προηγούμενο έτος.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν υποχωρήσει πάνω από 75%, ενώ τα χρήματα που δανείστηκαν από τις τράπεζες μέσω βραχυπρόθεσμών swaps ανήλθαν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν αυτές οι συναλλαγές μέσω swaps αφαιρεθούν από τα καθαρά αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, αυτά περνούν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη θέλει ο Ερντογάν για να τονώσει την εικόνα του

Με τη δημοτικότητα του να βυθίζεται και εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης ο Ερντογάν βάζει πλώρη για νέα μεγαλόπνοα πλάνα και φυλακίζει αυτούς που εκφράζουν αντίθετη γνώμη.