ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
turkey-lockdown
Φώτο: Shutterstock

Σε εθνικό lockdown μέχρι τις 17 Μαΐου η Τουρκία λόγω των κρουσμάτων

Τα μέτρα, αν και προσεκτικά για να επιτρέψουν να συνεχιστεί η οικονομική παραγωγή, θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα ενώ θα απαιτείται ειδική άδεια για υπεραστικές μετακινήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή ολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κορυφώθηκε στις 16 Απριλίου, φτάνοντας στις 63.000 προτού μειωθεί απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε πάνω από 300 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι όλα τα υπεραστικά ταξίδια θα χρειάζονται έγκριση από τις αρχές, όλα τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ και σε χώρους εργασίας θα ανασταλούν οι δραστηριότητές τους.

Πρόσθεσε ότι οι κλάδοι της μεταποίησης και των τροφίμων θα εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Απριλίου. Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα πρέπει να μειωθεί κάτω από 5.000 μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, συμπλήρωσε.

Η Τουρκία έχει καταγράψει συνολικά 4,63 εκατ. κρούσματα COVID-19, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 38.358. Είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη σε ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και πρώτη σε κατά κεφαλήν βάση μεταξύ των μεγάλων κρατών, ενώ οι θάνατοι κορυφώθηκαν στους 362 την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο αυτοί αριθμοί εκτοξεύθηκαν από τότε που ο Ερντογάν ξεκίνησε μια περίοδο «ελεγχόμενης εξομάλυνσης» στις αρχές Μαρτίου.

Η Ρωσία αυτό τον μήνα περιόρισε τις πτήσεις προς και από την Τουρκία έως την 1η Ιουνίου. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει τους αριθμούς των τουριστών κατά περίπου 500.000.

Μια μείωση κατά δύο τρίτα στα τουριστικά έσοδα τον περασμένο χρόνο διεύρυνε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ασκώντας πιέσεις στα λιγοστά συναλλαγματικά διαθέσιμα και οδηγώντας τη λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο τον Νοέμβριο.

«Ο τουρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για τις εισροές ξένου συναλλάγματος», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Άρα, για να μην χάσουμε τελείως την τουριστική σεζόν, αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά».

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά τις έξι τελευταίες ημέρες συναλλαγών κοντά στο κατώτερο καταγεγραμμένο επίπεδό της λόγω ανησυχιών για την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς και για την πολιτική υπό τον νέο κεντρικό τραπεζίτη. «Εάν αυτό είναι η λύση, θα πρέπει να αντέξουμε ένα πλήρες κλείσιμο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγεί το κομμάτι της παραγωγής», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters. «Το κλείσιμο των σχολείων και των εμπορικών κέντρων φαίνεται σωστό δεδομένου του κινδύνου μόλυνσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

turkey-lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία χαλαρώνει από αύριο τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που επιβλήθηκε πριν δυόμιση εβδομάδες και θα άρει ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς τον Ιούνιο.