ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, βελτιωμένες οι οικονομικές προοπτικές

Η τράπεζα δεν άλλαξε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. μηνιαίως, ενώ εκτιμά ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από την αντίστοιχη της πανδημίας.

Αμετάβλητα στο επίπεδο 0% - 0,25% διατήρησε τα βασικά επιτόκαι των ΗΠΑ η Fed σε μία κίνηση απόλυτα αναμενόμενη από τις αγορές, ενώ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή ούτε στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων. 

Η απόφαση της Fed καταφθάνει παρά το γεγονός ότι η τράπεζα αναμένει ενίσχυση του πληθωρισμού αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενώ αυτή καταφθάνει μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπ. Εμπορίου ότι βάσει της πρώτης καταμέτρησής του, η ανάπτυξη των ΗΠΑ έφθασε στο 6,5% στο α' τρίμηνο του 2021. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αλλά και η Fed εκτιμούν ότι κατά το τρέχον έτος οι ΗΠΑ θα «τρέξουν» με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1984. 

Την ίδια ώρα, όμως, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ανοδικά, φθάνοντας τον Μάρτιο στο 2,6% και εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2018. 

«Εν μέσω της προόδου όσον αφορά τους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά έχουν δείξει βελτίωση. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό παροδικούς παράγοντες. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed.

Η επιτροπή επισήμανε και πάλι ότι η οικονομική πρόοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας, ενώ τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα την ημέρα.

«Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία και παραμένουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στην αγορά δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Έχουμε αβεβαιότητα σχετικά με τους εταιρικούς φόρους, έχουμε αβεβαιότητα σχετικά με τα επιτόκια, έχουμε αβεβαιότητα σχετικά με τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και τον πληθωρισμό κόστους », δήλωσε η Rebecca Corbin, Διευθύνων Σύμβουλος της Corbin Advisors. «Οι εταιρείες έχουν διαχειριστεί αρκετά καλά την κατάσταση. Έχουν ήδη εφαρμόσει στρατηγικές μετριασμού».

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει θέσει ως στόχο ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται έως το επίπεδο του 2%, στην προσπάθεια της να στηρίξει την οικονομία και κυρίως να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της αγοράς εργασίας. Η τελευταία πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω από τον στόχο της Fed τουλάχιστον έως το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος για την πορεία του πληθωρισμού

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Fed, μειώνοντας το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των υπηρεσιών υγείας