ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Συρία: Ο Άσαντ θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου

Η Ουάσινγκτον και η συριακή αντιπολίτευση έχουν καταγγείλει τις προγραμματισμένες εκλογές ως φάρσα που αποσκοπεί να εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση του Άσαντ.

Το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε σήμερα την αίτηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως και σε άλλους δύο υποψηφίους, τον Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα και τον Μαχμούντ Άχμεντ Μάρεϊ, αν και ο Άσαντ αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην προεδρία, την τέταρτη.

Ο Άσαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στην ηγεσία, κυβερνάει τη χώρα από το 2000. Η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, αν και η κυβέρνηση του Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας, το οποίο κάποτε βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία τα τελευταία 10 χρόνια, όρος που αποκλείει φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης από τις εκλογές. Οι αρχές έχουν επίσης συλλάβει πλήθος ακτιβιστών που αμφισβήτησαν την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η Ουάσινγκτον και η συριακή αντιπολίτευση έχουν καταγγείλει τις προγραμματισμένες εκλογές ως φάρσα που αποσκοπεί να εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση του Άσαντ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητεί μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, νέο Σύνταγμα και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ «με τις υψηλότερες προδιαγραφές διαφάνειας και λογοδοσίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Βομβαρδισμοί της Ιορδανίας σε αποθήκες όπλων και ναρκωτικών

Ιορδανικά αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν στη νότια Συρία κατά αποθηκών όπλων και ναρκωτικών στη Σουάιντα, περιοχή με κυρίως Δρούζους. Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στοχεύει λαθρέμπορους στα βόρεια σύνορά της για αποτροπή.
Ουρά μεταναστών προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντοκιμαντέρ: Τρία παιδιά, τέσσερα χρόνια, πίσω από τον όρο «πρόσφυγας»

Το ντοκιμαντέρ «Θέλω να είμαι νικητής» της Χριστίνας Βάζου καταγράφει για τέσσερα χρόνια τη ζωή τριών ανήλικων προσφύγων, αναδεικνύοντας τη δύναμη και τη σοφία τους μέσα από τη φιλία και τα όνειρά τους σε ένα Κέντρο Φιλοξενίας.
Νικόλας Φαραντούρης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημα εντάχθηκε πλέον στο ΠΑΣΟΚ ως στέλεχος ο Νίκος Φαραντούρης

Επίσημη η ένταξη του ευρωβουλευτή και καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου, Νικόλα Φαραντούρη, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά από συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή. Έμφαση σε διεθνή, ενεργειακά και θέματα δικαιοσύνης.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η AfD προηγείται αισθητά σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί η AfD έναντι της Χριστιανικής Ένωσης σε δύο νέες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας πάνω από 27% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Πράσινοι και το SPD ακολουθούν, με την AfD να ξεπερνά για πρώτη φορά τη Χριστιανική Ένωση.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Lafarge: Έφεση για την καταδίκη χρηματοδότησης τρομοκρατίας

Η Lafarge και επτά πρώην στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Μπρουνό Λαφόν, άσκησαν έφεση κατά της καταδίκης τους για χρηματοδότηση τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία το 2013-14, ανακοίνωσε το Εφετείο Παρισιού.