ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απειλεί με πρόστιμα τους τεχνολογικούς κολοσσούς ο Πούτιν

Μετά την Apple που δέχθηκε πρόστιμο, η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών θέλει να επιβάλει πρόστιμο σε Twitter, Google και Facebook επειδή δεν απομακρύνουν απαγορευμένο περιεχόμενο.

Συνεχίζεται η πίεση της Ρωσίας στους δυτικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς λίγες μέρες μετά την επιβολή προστίμου στην Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά την ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) , η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) προτίθεται να επιβάλει πρόστιμο ύψους 24 εκατομμυρίων ρουβλίων (267.076 ευρώ) στην αμερικανική εταιρεία Twitter και πρόστιμο 20 εκ. ρουβλίων (222.564 ευρώ) στην Google και στο Facebook αντίστοιχα, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση της αρχής να απομακρύνουν από τις πλατφόρμες τους απαγορευμένο περιεχόμενο.

H Roskomnadzor είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία Twitter είχε συμμορφωθεί με το αίτημα να απομακρύνει το απαγορευμένο περιεχόμενο, αλλά καθυστερεί πολύ να το κάνει αυτό. Η τιμωρητικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην λειτουργία της πλατφόρμας του Twitter που είχε επιβάλει η ρωσική ρυθμιστική αρχή έχει παραταθεί έως τις 15 Μαΐου.

Στο δικαστήριο έχουν υποβληθεί εκ μέρους της ρυθμιστικής αρχής έξι καταγγελίες σε βάρος της εταιρείας Twitter, η κάθε μία εκ των οποίων προβλέπει την επιβολή προστίμου 4 εκ. ρουβλίων, ενώ για τις εταιρείες Google και Facebook, έχουν υποβληθεί πέντε ανάλογες καταγγελίες για διοικητικές παραβάσεις.

Τον Απρίλιο, δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση για την επιβολή τριών ξεχωριστών προστίμων στην εταιρεία Twitter, συνολικού ύψους 8,9 εκατομμυρίων ρουβλίων (99.040 ευρώ), επειδή δεν είχε διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο. Η Roskomnadzor είχε ζητήσει από το Twitter να διαγράψει περιεχόμενο που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία, με χρήση ναρκωτικών ή με προτροπές σε ανηλίκους να θέσουν τέλος στην ζωή τους.

Το Twitter ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση της πλατφόρμας του για να προωθούνται παράνομες συμπεριφορές, δηλώνοντας ότι έχει πολιτική μηδενικής ανοχής σε ζητήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και απαγορεύει την προτροπή σε αυτοκτονίες ή αυτοτραυματισμούς.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει υιοθετήσει μέτρα, με τα οποία επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες ξένων πλατφορμών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εταιρείες τεχνολογίας. Οι ρωσικές αρχές καταθέτουν αγωγές κατά της Google, του Facebook και άλλων εταιριών, επειδή όπως ισχυρίζονται παρέλειψαν να διαγράψουν αναρτήσεις που παροτρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε παράνομες διαμαρτυρίες.

Οι προσφυγές στην δικαιοσύνη εναντίον τους ξεκίνησαν μετά τις διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστό επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ