ΓΔ: 895.91 0.33% Τζίρος: 24.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εγκώμιο Λαγκάρντ σε Σόιμπλε στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της ΕΚΤ 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αφιέρωσε την πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ σε ένα εγκώμιο προς τον Β. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην πολιτική διάσταση του εγχειρήματος του ευρώ.

Η πρώτη ομιλία της Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν αφορούσε τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, καθώς έγινε προς τιμή του Σόιμπλε στο Βερολίνο. «Κατάλαβες αμέσως ότι η επανένωση της Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει ενθουσιασμό στη χώρα, αλλά φόβο στο εξωτερικό. Ήξερες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δείξει με τον καλύτερο τρόπο τη βαθειά συνείδηση της ιστορικής ευθύνης της έναντι της Ευρώπης, έχοντας ένα κοινό νόμισμα με τους γείτονές της», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στον Σόιμπλε.

«Η καλή λύση»
«Μας θύμισες ότι το ευρώ ήταν πάντοτε κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα», συνέχισε, και αναφέρθηκε στην πεποίθησή του ότι «αν μια λύση είναι καλή για την Ευρώπη είναι καλή για τη Γερμανία και αν κάτι είναι κακό για την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι καλό για τη ΓερμανίαΑσφαλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι μια “καλή λύση” για την Ευρώπη, για παράδειγμα αναφορικά με τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κατανομής του κινδύνου και της μείωσης του κινδύνου μεταξύ των χωρών της Νομισματικής Ενωσης», παραδέχτηκε η Λαγκάρντ.

«Αλλά πάντα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όταν συμφωνούσες με τους Ευρωπαίους εταίρους τον προτεινόμενο τρόπο δράσης, τον υπερασπιζόσουν με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Εκπληκτικός διαπραγματευτής

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για έναν «εκπληκτικό διαπραγματευτή», ο οποίος πάντα ήταν «δίκαιος και ευθύς». «Υπήρξαν στιγμές σε κρίσεις που έπρεπε να πάρεις σκληρές αποφάσεις», σημείωσε. «Πρόσφατα μίλησες για τη λύπη που νιώθεις για όσους υπέφεραν και δήλωσες ότι συχνά σκέφτεσαι πώς θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή είναι η δήλωση ενός αληθινού πολιτικού άνδρα: η ικανότητα να εξετάζει  ενδελεχώς την καλύτερη πορεία δράσης, αποφεύγοντας την εσφαλμένη βεβαιότητα».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.
Λαγκάρντ
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Δέσμευσή μας να κρατήσουμε χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε την ευελιξία της ΕΚΤ εν μέσω των πιέσεων που δημιουργεί η υγειονομική κρίση υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση.