ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios-meth-nosokomeio
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για νοσηλευόμενους με Covid

Έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερη στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Παραμένει ασαφές με ποιο μηχανισμό οι ασθενείς εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού αντιμετωπίζουν κάπως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ακόμη και αν δεν είχαν σχετικό ιστορικό καρδιοπάθειας ούτε είχαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέφεραν ότι μολονότι τα σχετικά περιστατικά είναι σπάνια, οι γιατροί των κλινικών Covid-19 θα πρέπει να έχουν τον νου τους για μία τέτοια επιπλοκή.

Η έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερη στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό που είχαν προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Παραμένει, ακόμη, ασαφές μέσω ποιου μηχανισμού οι εν λόγω ασθενείς εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 6.439 ασθενείς Covid-19 σε διάφορα αμερικανικά νοσοκομεία, με μέση ηλικία 64 ετών, εκ των οποίων οι 37 (ποσοστό 0,6%), χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, εμφάνισαν το συγκεκριμένο πρόβλημα στη διάρκεια της νοσηλείας τους λόγω Covid-19. Από αυτούς τους 37, οι οκτώ (22%) δεν είχαν κανένα προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ούτε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ οι 14 είχαν καρδιολογικό ιστορικό (αλλά όχι καρδιακής ανεπάρκειας) και οι 15 όχι καρδιοπάθεια αλλά τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι οκτώ ασθενείς χωρίς κανένα ιστορικό ούτε παράγοντα κινδύνου ήταν νεότεροι (μέση ηλικία 43 ετών), οι περισσότεροι άνδρες και είχαν χαμηλότερο βάρος. Οι ασθενείς με ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου ήταν κατά μέσο όρο 73 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί για παρόμοιο χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο επτά ημέρες), ενώ παρόμοιο ήταν και το ποσοστό επιβίωσής τους.

Μία προηγούμενη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε βρει ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 που είχαν προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιθανότερο να νοσηλευθούν για περισσότερες ημέρες, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους είχαν κορονοϊό αλλά χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

emvolio, emvoliasmoi, ilikiomenoi, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Κατά 94% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για τους εμβολιασμένους άνω των 65

Ως πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος, όταν έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, έτσι ώστε να έχει αναπτυχθεί στο μεταξύ η ανοσία στον οργανισμό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Μια δόση εμβολίου μειώνει 50% την μετάδοση του κορονοϊού εντός σπιτιού

Μείωση κατά 38% - 49% της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό μετά από την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca.
ΔΙΕΘΝΗ

Περιττή τελικά η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορονοϊό

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμά ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορονοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότεροι θάνατοι από Covid -19 σε ηλιόλουστες περιοχές δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιακάδας και έκθεσης στις ακτίνες UVA έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με όσους ζουν σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντικές δοκιμές νέου φαρμάκου για την Covid -19 στις ΗΠΑ

Το φάρμακο μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς έπειτα από πέντε ημέρες θεραπευτικής αγωγής, ανακοίνωσε η εταιρία το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες.
paxysarkia-varos-ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκαπλάσια η θνησιμότητα από Covid-19 σε χώρες με πολλούς παχύσαρκους

Νέα έρευνα αναδεικνύει το γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για βαριά Covid-19 και θάνατο και εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί εάν η παχυσαρκία είχε καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά.