ΓΔ: 2163.04 0.10% Τζίρος: 296.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:40:44
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ δημοπραττεί 1,6 εκατ. εκτάρια στην Αρκτική Αλάσκα

Η αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Land Management -BLM) ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκας (National Petroleum Reserve in Alaska) θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα δημοπρατήσει περίπου 1,6 εκατομμύρια εκτάρια εδαφών στην Αρκτική Αλάσκα για την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων.

Η δημοπρασία αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υπόσχεται πως ακόμη περισσότερα εδάφη θα δοθούν προς εκμετάλλευση στο μέλλον.

Η αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Land Management -BLM) ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκας (National Petroleum Reserve in Alaska) θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Θα πρόκειται για την 15η διάθεση εδαφών προς μίσθωση για πετρελαϊκή εκμετάλλευση από την BLM στην περιοχή της δυτικής πλευράς της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας.

Παράλληλα, η ίδια υπηρεσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης ενός σχεδίου, για την ανατροπή των μέτρων προστασίας που είχαν δρομολογηθεί την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία εκτάσεων 9,3 εκατομμυρίων εκταρίων από την πετρελαϊκή ανάπτυξη.

Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των ταράνδων (καριμπού), των μεταναστευτικών πτηνών, αλλά κι άλλων χαρακτηριστικών του αναφερόμενου φυσικού περιβάλλοντος, που είναι σημαντικά για την ζωή των ντόπιων κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ, όσο και η πετρελαϊκή βιομηχανία υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Ομπάμα είναι πολύ περιοριστικό (για τις γεωτρήσεις πετρελαίου) και πρέπει να αντικατασταθεί.

“Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των γεωτρήσεων πετρελαίου ήταν συνετή, η κατάρτιση ενός νέου σχεδίου, το οποίο δρομολογεί την καλύτερη ανάπτυξη από τους φυσικούς μας πόρους, ενώ παρέχει προστασία για σημαντικούς φυσικούς πόρους, όπως η επιβίωση [των ντόπιων],” δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας BLM για την πολιτεία της Αλάσκας, Τσαντ Πάντγκετ.

Η αναφερόμενη περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του θρυλικού όρμου (Prudhoe Bay), αλλά και των πεδίων πετρελαϊκών γεωτρήσεων (Kuparuk) τελεί για δεκαετίες υπό καθεστώς υπανάπτυξης.

Ο εντοπισμός αρκετών πιθανών πεδίων πετρελαϊκών γεωτρήσεων έχει μετατοπίσει τις δραστηριότητες δυτικότερα της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας και τα αποθέματα πετρελαίου, που βρίσκονται στην μεγαλύτερη εδαφική έκταση ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την περιοχή, ως πολλά υποσχόμενη για την έναρξη μιας νέας παραγωγή πετρελαίου στην Αλάσκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει την έναρξη ροής πετρελαίου από Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, «κάνει σπουδαία δουλειά», ενώ ανέφερε ότι το πετρέλαιο της χώρας αρχίζει να ρέει, ύστερα από συνάντηση Αμερικανού υπουργού με Ροδρίγκες στο Καράκας.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές ενέργειας σε πίεση λόγω ΗΠΑ - Ιράν: Brent 84 δολ., αέριο 57 ευρώ

Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ και ο φόβος για χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ανεβάζουν το ρίσκο στις αγορές. Το Brent κινείται στα 84 δολάρια το βαρέλι και το TTF κοντά στα 57 ευρώ/MWh, ενώ τα αυξημένα ναύλα και η ακριβότερη ασφάλιση προσθέτουν νέα πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παραλύει» η παγκόσμια ενεργειακή αγορά λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Νέο ενεργειακό σοκ με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ανεβαίνουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω Στενών Ορμούζ και διακοπής παραγωγής LNG στο Κατάρ.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άλμα λόγω κλιμάκωσης με το Ιράν και μπλόκο στα Στενά Ορμούζ

Το Brent εκτινάχθηκε έως 13% μετά την κλιμάκωση στη σύγκρουση Ιράν - ΗΠΑ - Ισραήλ, καθώς η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ έχει ουσιαστικά ανασταλεί, αυξάνοντας τους φόβους για την τροφοδοσία πετρελαίου.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Προειδοποιεί για κινδύνους από ενδεχόμενο κλείσιμο Χορμούζ

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε πως το κλείσιμο του Χορμούζ στη ναυσιπλοΐα απειλεί να προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και αερίου, ενώ εξέφρασε βαθιά λύπη για τον θάνατο του αγιατολάχ Χαμενεΐ και Ιρανών αξιωματούχων.